SCHOORL – Juryvoorzitter Margriet Brandsma gaat de Eline van Haarenprijs uitreiken op 10 december in de Lounge van Hotel Merlet in Schoorl.

Deze prijs wordt iedere vijf jaar toegekend aan de beste bundel van een vrouwelijke dichter onder de 35 jaar. Dat doet Uitgeverij Conserve uit Groet.

Genomineerd zijn dit jaar de bundels ‘In mijn mand’ van Lieke Marsman, ‘Mijn dochter draagt een steen’ van Lilian Zielstra en ‘De grom uit de hond halen’ van Iduna Paalman. Een jury, bestaande uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard, koos de drie dichteressen uit negentien inzendingen.

Muziek

De uitreiking krijgt ook een muzikaal tintje. Singer-songwriter Bert van Baar gaat optreden, evenals Robert Valter met Leo Maubach.

Voor de uitreiking zijn 35 gasten uitgenodigd. Daarnaast krijgen 75 inwoners van Bergen en Schoorl exclusief de mogelijkheid om de middag bij te wonen. Kijk voor het tarief om erbij te zijn en de bijbehorende cadeaus de website van Uitgeverij Conserve.

Aanmelden kan tot begin december bij info@conserve.nl De zaal gaat open om 14.15 uur. De middag begint om 14.30 uur.

De genomineerden op de foto
(Tekst loopt onder de foto’s door).

Lieke Marsman (Foto: Merlijn Doomernik).

Lilian Zielstra. (Foto: Henk Veenstra).

Iduna Paalman (Foto: Marianne Hommersom)

Voordrachten op 6 december

Aan de uitreiking van de prijs gaat een andere bijeenkomst vooraf. De drie dichters lezen voor uit hun genomineerde bundels op woensdag 6 december in de bibliotheken in Bergen en Schoorl. Uitgever Kees de Bakker van Conserve gaat de drie genomineerde dichteressen introduceren. Kijk hier voor meer informatie.

De voordracht aan de Dreef in Bergen start om 14.00 uur. De bijeenkomst in de bibliotheek in De Blinkerd aan Heereweg 150a in Schoorl begint om 16.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden van te voren is niet nodig.

Waarom de Eline van Haarenprijs?

Eline’s postume dichtbundel ‘Leef de dag’ was in december 1983 de eerste uitgave van uitgeverij Conserve, samengesteld door Aris de Bakker. Eline stierf in februari 1983 op 29-jarige leeftijd aan de ziekte van Hodgkin. Sinds 1988 is de prijs om de vijf jaar uitgereikt door de uitgever.

Winnaars in het verleden

Presentatrice Ria Bremer kreeg de prijs in 1988, gevolgd door dichteres en schrijfster Mischa de Vreede in 1993 en sopraan en kinderarts Nel Dahlberg in 1998. Sinds 1993 wordt de prijs uitgereikt aan de beste jonge dichteres onder de 35 jaar. Dat werd in 2008 Ester Naomi Perquin, in 2013 Kira Wuck en in 2018 Mieke van Zonneveld. De winnaar krijgt een geldprijs van 1250 euro én een beeld van beeldhouwer Aris de Bakker.

(Foto: Eline van Haaren).