EGMOND AAN DEN HOEF – Het Hoever Dorpsfeest in Egmond aan den Hoef gaat losbarsten in het weekend van 10 en 11 juni. Jong en oud kan twee dagen genieten van de meest uiteenlopende activiteiten. De Slotkapel, Galerie de Kapberg, Hoeve Overslot, Huys Egmont, Brouwerij Egmond en Hofstede Vredevelt dragen allemaal bij aan een verrassend programma, belooft de organisatie. Nieuw dit jaar zijn de Hoever Historie Route en de Hoever Kunstroute.

*Zaterdag 10 juni: De Hoever Heerlijkheid
Op zaterdag wordt het Slotkwartier van Egmond aan den Hoef ‘omgetoverd’ in een beleving van kunst, cultuur en historie tot ‘Hoever Heerlijkheid’. Bezoekers horen verhalen over de geschiedenis en de vroegere bedrijvigheid in het Slotkwartier. (Foto: archief RTV80).

Om 11.00 uur start de ambachtenmarkt met ook muziek en gezelligheid. Er zijn kinderactiviteiten, rondleidingen, kunst- en historieroutes om te lopen en een kunstveiling.

Paardentram

De paardentram rijdt historische rondjes van 13.00 tot 17.00 uur. De rit staat in het teken van de vele neringen (winkels, herbergen en ambachten) die de oude kern van Egmond aan den Hoef rijk was in de periode 1900 tot en met 1930.

Dit is ook de tijd van de Egmondse School en de bekende Amerikaanse schilders die hier neerstreken, waaronder George Hitchcock en Gari Melchers. En van ‘de schoolplaat met het aapje’ van Cornelis Jetses. Hiervoor stond de Slotweg in Egmond aan den Hoef model.

Organisaties en dorpsbewoners brengen deze neringen en activiteiten met beeldmateriaal en attributen weer tot leven. Vertellers die meerijden op de paardentram putten uit de informatie van Stichting Historisch Egmond en verhalen over die tijd van mede-dorpsgenoten.

Rijke geschiedenis

De geschiedenis van het geslacht van Egmont gaat meer dan dertien eeuwen terug. Veel belangrijke Europese koningshuizen zijn (nauw) verwant aan de graven van Egmond. Niet voor niets gebruikte koning Willem-Alexander regelmatig de achternaam van een van zijn verre voorouders: Anna van Egmont-Buren, vrouw van Willem van Oranje.

In al die eeuwen waren vele beroemde figuren nauw verbonden met Egmond. Voorbeelden zijn Lamoraal van Egmont, René Descartes, medeoprichter van de VOC Isaac le Maire, Nicolaas Witsen en de schilders Melchers, Hitchcock en Cornelis Jetzes. Wat zij met Egmond te maken hadden? Dat vertellen ze graag ‘zelf’ tijdens de Hoever Historieroute. (Bron foto: website Hoever Dorpsfeest).

Workshop tekenen van Philip Hopman

Philip Hopman uit Egmond, onder andere bekend van de Boer Boris-boekjes en ontvanger van Max Veldhuijsprijs in 2022, verzorgt een workshop tekenen voor kinderen in de leeftijd van ongeveer vijf tot elf jaar. Hopman vertelt een verhaal, maakt daarover een tekening en inspireert daarmee de kinderen tot maken van een kunstwerk. De workshops zijn te volgen van 11.00 en 17.00 uur.

Hoever Kunstroute

Nieuw is de Hoever Kunstroute. Lokale kunstenaars, regionaal, landelijk en soms zelfs internationaal bekend, exposeren onder andere bij mensen thuis en in historische panden. Een aantal kunstenaars maakt speciaal voor de Hoever Veiling een kunstwerk met een knipoog naar de Egmondse historie. Kunstenaars verzorgen demonstraties of workshops. Zo verbindt hedendaagse kunst het Egmondse verleden met het heden.

Hoever Kunstveiling

Nieuw is ook de Hoever Kunstveiling in de Slotkapel. Egmondse kunstenaars maken unieke kunstwerken die vanaf 17.00 uur onder de hamer gaan. Een voorbeeld is het ‘Hoever Tegeltjes’ project, waarbij tien Egmondse kunstenaars een eigen interpretatie gaven aan het Lamoraaljaar, het thema van 2018.

Hoever Dorpsdiner

Ook goed om te weten: het Hoever Dorpsdiner in de tuin bij Hoeve Overslot start om 18:00 uur. Brouwerij Egmond verzorgt het diner en een bierproeverijtje aan lange tafels. Er is muziek en wie wil kan na het diner een dansje wagen.

Het Hoever Dorpsdiner is vooral bedoeld voor bewoners van Egmond aan den Hoef, maar ook bezoekers zijn van harte welkom, benadrukt de organisatie. Kaarten reserveren voor het Hoever Dorpsdiner? Ga naar de website van het Hoeverdorpsfeest.

*Zondag 11 juni: van jaarmarkt tot optredens

De zondag staat traditioneel in het teken van de jaarmarkt. Ongeveer honderdvijftig kramen zijn van 09.00 tot 17.00 uur te vinden in de oude kern van Egmond aan den Hoef. Een kleedjesmarkt is er rond de jeu-de-boulesbaan bij dorpshuis Hanswijk. Kinderen tot twaalf jaar kunnen hier hun spullen verkopen.

Verder staan op het programma kinderactiviteiten met oudhollandse spelletjes. Er is een schapendrijver, een oldtimershow met ‘klassieke pareltjes’ uit het verleden en muziek op het plein met een gevarieerd programma voor jong en oud.

Bij dorpshuis Hanswijk staat een podium. Hier is van 11.00 tot 19.00 uur van alles te beleven. Het ochtendprogramma bestaat uit een optreden van leden van toneelvereniging De Flierefluiters en een playbackshow. Het Egmondse shantykoor de Zâalnêelden, feestkapel Fjoertoeters, meidengroep Just 4 Fun, de rock-coverband Five times Rock en dj-duo Oases staan ‘s middags op het podium.

De line-up van het podiumprogramma op zondag is te vinden op de website van de organisatie.