BERGEN – De Tentoonstelling van Landhuizen werd honderd jaar geleden gehouden in Bergen, in Park Meerwijk. Het was de eerste architectuurtentoonstelling op ware grootte in Nederland, tevens het visitekaartje van de architectuurstroming de Amsterdamse School, vrijstaande huizen in een parkachtige omgeving.

Nu 100 jaar later wordt dit feit in Museum Kranenburgh gevierd op zaterdag 8 september met vier excursies naar de wijk, waarbij van enkele landhuizen ook de interieurs kunnen worden bekeken.

In het museum spreekt kunsthistoricus Erik Mattie over het gedachtengoed van de ontwerpers en de betekenis van deze bouwwijze sindsdien in Nederland.

De dag wordt feestelijk afgesloten met muziek. In het museum worden twintig afdrukken getoond van de originele glasnegatieven uit 1918 van fotograaf Bernard Eilers.

Belangstellenden voor een excursie kunnen zich inschrijven via www.kranenburgh.nl, klikken op ┬┤zomerprogramma 2018┬┤, scrollen naar Park Meerwijk middag. Het aantal plaatsen is beperkt. De toegang bedraagt acht euro, de lezing kost drie euro per persoon.

Het initiatief is een samenwerking van Museum Kranenburgh, Stichting Behoud Bouwkunst Bergen en Historische Vereniging Bergen.