REGIO – De Nationale Open Molen- en Gemalendagen vinden plaats in het weekend van 11 en 12 mei. Verschillende molens en gemalen in het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn dan open voor het publiek.

Liefhebbers van molens kunnen hun hart ophalen in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. Hier zijn achttien molens en gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te bezichtigen.

Zo zijn er tien objecten in de regio Alkmaar toegankelijk, zoals de Groetermolen aan Hagerweg 12 in Schoorl. Deze molen is dit weekend uitsluitend op zondag 12 mei te bezoeken. Ook de Korenmolen Kijkduin in Schoorl is open en dan uitsluitend op zaterdag 11 mei. Op beide dagen zijn de Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef en de Philisteinse Molen in Bergen geopend.

Waterhuishouding

Bezoekers leren in de molens op welke manier al eeuwenlang de waterhuishouding wordt geregeld. Ook krijgen ze informatie over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog, gebruikt worden.

De meeste molens en gemalen zijn doorgaans geopend van 11:00 tot 16:00 uur, maar dit kan verschillen per locatie. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen op de website van Hollands Noorderkwartier. Zie ook de deelnemende molens op de website van De Hollandsche Molen.

De Groetermolen in Groet. (Foto www.molendatabase.nl/ Mats Faber).

Molen Kijkduin in Schoorl. (Foto: www.molen-kijkduin.nl).

Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef. (Foto: www.molendatabase.nl/Stan Baltus).