BERGEN – Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is bezig met de aanplant van 136 grove dennen aan de Sparrenlaan in Bergen. “Er zijn nu graafwerkzaamheden. In de komende weken worden de bomen in de grond gezet. We hopen aan het eind van het jaar klaar te zijn”, aldus een woordvoerder van PWN aan RTV80.

Met de aanplant van de bomen wil PWN dit cultureel erfgoed weer in ere herstellen. “Het Bergerbos is een uniek en gewaardeerd natuurgebied in de gemeente Bergen. Het lanenstelsel met typische laanbomen is zelfs cultuurhistorisch erfgoed.”

Omwonenden en andere sponsoren uit Bergen en omgeving kwamen tien jaar geleden in actie om de laanbomen aan te planten aan de Sparrenlaan. Veel bomen die toen in de grond zijn gezet, hebben het niet gered. Volgens PWN is een groot deel aangetast door honingzwam. Verder blijkt uit recent grondonderzoek dat de bodem op sommige plekken te weinig voedingsstoffen bevat waardoor gezonde groei lastig is, zo laat de woordvoerder weten.

‘Iedereen weer genieten’

Boswachter Dirk van PWN: “December is een ideale maand om de jonge bomen aan te planten. De boom is dan in winterrust en kan vanaf het voorjaar gaan groeien. We creëren de ideale groeiomstandigheden. Dat is zeker in de beginperiode na de aanplant zeer belangrijk. Met bodemverbetering, extra voedingstoffen en water krijgen de bomen nu een goede start en kan iedereen weer genieten van de prachtige Sparrenlaan.”

PWN betaalt de kosten voor het herplanten van de bomen.