SCHOORL – Jan van der Lubbe vertelt op zondag 15 oktober in de dorpskerk in Schoorl over Frans Huysmans (1885-1954), zijn leven en werk in Schoorl. Dat doet hij in de serie ‘Bezielde verhalen’.

Van der Lubbe schreef een boek over Frans Huysmans en de Bergense School. Maar in deze lezing krijgt de band die Huysmans had met Schoorl alle aandacht. Van der Lubbe was al eerder in de kerk in Schoorl naar aanleiding van de door hem geschreven monografie over Frans Huysmans. Maar nu brengt hij nieuwe verhalen en beelden mee.

Werk bij de Oranjes

Van der Lubbe ging op onderzoek uit en ontdekte dat Huysmans ook creatieve contacten onderhield met ds Spelberg en de acteur Albert van Dalsum wat resulteerde in een theaterspektakel. Ook had hij banden met het koninklijk huis waardoor nog steeds werk uit Schoorl te zien is bij de Oranjes. En het naast de kerk staande raadhuisje komt ook ter sprake in het verhaal van Van der Lubbe.

Schoorl was voor Huysmans de plek waar hij woonde en werkte voordat hij naar Nunspeet verhuisde.

Boeken, tentoonstellingen en onderzoeken
Jan C.A. van der Lubbe heeft een aantal boeken op zijn naam staan op gebied van kunst en kunstgeschiedenis. Hij was betrokken bij een groot aantal tentoonstellingen en was gastconservator op Paleis het Loo. Daarnaast onderzoekt hij toepassingen van technische en natuurwetenschappen ten behoeve van cultureel erfgoed.

Het verhaal van Jan van der Lubbe in de dorpskerk aan de Duinweg in Schoorl begint zondag 15 oktober om 16.00 uur. De toegang is gratis en een gift welkom. Zie ook www.kerkschoorl.nl. (Bron foto’s: www.kerkschoorl.nl).