BERGEN – IVN gidsen maken zondag 17 december een winterse jut-wandeltocht in kerstsfeer. Ze vertrekken met mede-wandelaars vanuit het Parnassiagebouw in Bergen aan Zee en lopen door de duinen, via de kerf en over het strand.

De tocht gaat langs een aantal historische plekken in Bergen aan Zee, door het duingebied, het naaldbos, langs kwarrige eiken en langs heidegebieden naar de kerf. De kerf is een kunstmatige inham bij de duinen van Schoorl aan Zee, een natuurgebiedje en volgens IVN een voorbeeld van ‘dynamisch kustbeheer’. Het landschap is ontstaan door een samenspel van stuivend zand en zeewater.

‘Soms is het veel, soms is het niets’

Tijdens de tocht over het strand (het is die ochtend afgaand water) gaan de wandelaars actief jutten. Van alles spoelt er aan en de IVN gidsen geven uitleg over de vondsten. “Haaieneieren, rogge-eieren, zeesterren, wieren, veen… Het is altijd weer een verrassing wat de zee aan land brengt. Soms is het veel, soms is het niets”, vertelt een van de gidsen.

Af en toe wordt er onderweg gestopt, genoten en verteld. IVN probeert op het strand met de wind in de rug te lopen. Afhankelijk van de windrichting kan de route worden omgedraaid. Na afloop wordt in Parnassia warme chocolademelk en kerstbrood geserveerd.

Warme kleding en duinkaart

De wandeling start om 10.00 uur, duurt tweeënhalf tot drie uur en kost 7,50 euro (inclusief consumpties). Deze excursie is niet geschikt voor kleine kinderen, wandelwagens en rolstoelen. IVN adviseert om goede wandelschoenen en warme kleding aan te trekken. Het meenemen van een PWN-duinkaart is verplicht.’ Kijk ook op de website van IVN of Facebook @ivnnoordkennemerland voor informatie.