HEILOO/ EGMOND AAN DEN HOEF – Dat een musicalvereniging in een klein dorp professionele voorstellingen op de planken kan brengen die indruk maken, bewijst Musicaltheater Hanswijckers uit Egmond. De Noord-Hollandse musicalvereniging, onder meer kweekvijver van talent, belooft ook in het weekend van 17 en 18 juni een fantastische voorstelling te laten zien. Dit jaar de musical ‘August Rush’ in theater De Beun in Heiloo. 

Bij Musicaltheater Hanswijckers speelde ooit de bekende musicalster Jim Bakkum en ook andere ex-leden verdienen nu hun brood in de musical- en theaterwereld. Bijzonder is ook dat Hanswijckers-geluidsman Jan van Dijk dit jaar de Musical Award voor beste geluidsontwerp ontving en dat de huidige hoofdrolspeelster Femke Koot het afgelopen jaar speelde in de landelijke musical ‘Sound of Music’. 

“Maar ik ben net zo trots op de kinderen die niét het vak in gaan en leden die bij ons meer zelfvertrouwen krijgen. De kracht van de Hanswijckers zit hem in de veilige sfeer, écht inhoudelijk beter leren acteren, zingen en dansen en bijvoorbeeld samenwerken. Zo kunnen we de lat hoog leggen en streven we naar een ultiem eindresultaat. Elke kind is welkom om bij ons aan de slag te gaan”, vertelt artistiek leider Sophie van Hecke. Zij werkt als musicalactrice, choreograaf en regisseur en geeft les aan de Frank Sanders Akademie. 

Productieleider Remy de Graaf studeerde af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten en geeft theaterles aan jongeren. De Graaf: “Dit jaar werken oud-leden achter de schermen om anderen te helpen. Dat is fantastisch.” 

Regiofunctie

Hanswijckers gaat geen uitdaging uit de weg. Zo speelde de musicalvereniging de afgelopen jaren de high school-musical ‘Fame’, de muzikale comedy ‘Footloose’ en het sprookje ‘SHReK’. Terwijl andere musicalverenigingen nogal eens juniorversies voor kinderen laten zien, kiest Hanswijckers voor volledige producties. Daarnaast wil de vereniging het publiek soms ook minder bekende musicals laten zien, zoals ‘Pay it forward’. De Graaf: “Onze vereniging wil ook verrassen.”

De geboden kwaliteit en werkwijze zijn aanlokkelijk voor jonge mensen die niet alleen in Egmond, Heiloo en Castricum wonen maar afkomstig zijn uit de hele regio, van Schagen tot en met Heemskerk. “De groep maakte twee keer achter elkaar geen voorstelling vanwege de coronamaatregelen. De hele cast trappelt nu om na drie jaar weer op te treden; we gaan voor volle zalen!”

Het verhaal van August Rush

August Rush is een nieuwe Nederlandse musical waarbij schrijver Fanwork zich liet inspireren door de gelijknamige film. Het verhaal gaat over het meisje Emma. Ze groeit op in een weeshuis en is er zeker van dat haar ouders haar op een dag komen halen. Ze kan ze horen door te luisteren naar de muziek in haar hoofd. Als Emma na pesterijen in een weeshuis in New York belandt, vindt ze onderdak bij een groep straatmuzikanten. Emma blijkt een groot muzikaal wonder. Een prachtig verhaal ontvouwt zich in een muzikaal avontuur en een zoektocht. Zullen Emma en haar ouders elkaar vinden? Waar brengt haar muzikale talent haar en is ze wel veilig? De zoektocht wordt extra ingewikkeld als Emma een nieuwe artiestennaam aanneemt: August Rush. 

August Rush is een eigentijds verhaal dat past bij de leeftijd van de spelers. Van Hecke: “De hoofdrolspeler moet haar eigen weg zien te vinden in New York. Het vinden van je eigen pad is natuurlijk ook voor onze jongeren belangrijk. Verder zie je op het podium verschillende typen mensen met diverse achtergronden en is hoop en vertrouwen een thema. Het stuk is romantisch en spannend en heeft komische elementen. De musical August Rush is geschikt voor alle leeftijden vanaf 7 jaar.”

Musicaltheater Hanswijckers speelt deze voorstelling in Theater De Beun in Heiloo op vrijdagavond 17 juni vanaf 20.00 uur. De vereniging staat zaterdag 18 juni twee keer op de planken, om 15.00 uur en 20.00 uur. Kaarten kosten 15,50 euro, inclusief een consumptie in de pauze. Zie voor meer informatie en de mogelijkheid online kaarten te bestellen op de website van Hanswijckers.

Foto gemaakt tijdens een repetitie van De Hanswijckers (Bron foto: Hanswijckers)
De spelers van Musicaltheater Hanswijckers anno 2022 (Bron foto: Hanswijckers)