BERGEN – In totaal 175 asielzoekers verblijven vanaf vandaag, vrijdag 9 september, tijdelijk in de nieuwe crisisnoodopvanglocatie op de voormalige BSV voetbalvelden aan de Oudtburgweg in Bergen. De gemeente Bergen biedt dit verblijf aan deze mensen tot 1 december.

De asielzoekers in Bergen verhuizen vandaag van de wielerbaan in Alkmaar naar de nieuwe locatie in Bergen. Eerder verbleven ze in Heiloo. Het betreft voornamlijk gezinnen uit het Midden-Oosten, uit landen zoals Syrië. Er zijn geen mensen uit Oekraine op deze opvanglocatie, omdat zij met een toeristenvisum twee jaar lang in de Europese Unie mogen reizen. Zij vallen dus niet in de categorie asielzoeker, laat directeur Krishna Taneja van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord weten.

Metamorfose

De Veiligheidsregio, verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van de crisisnoodopvang, en de gemeente Bergen organiseerden gisteren voor de pers een rondleiding en later die dag ook voor omwonenden.

Duidelijk is dat het terrein aan de Oudtburgweg in korte tijd een grote metamorfose onderging. Het gras op de velden stond twee weken geleden nog hoog, nu bestaat het grotendeels uit een verharde ondergrond met daarop twee paviljoens die doen denken aan de vaccinatiestraat aan de Alkmaarse Olympiaweg. De ruimtes hebben lange gangen en slaapkamers voor elk zes personen met daarin stapelbedden, tafels, stoelen, lockertjes en stopcontacten.

Er is een sanitairgedeelte met douches, toiletten en wasbakken, gescheiden voor mannen en vrouwen. Verder is er een tent voor eten en drinken en een buitenruimte met onder andere een voetbalveldje met metalen doeltjes. Een portocabin voor bewaking staat bij de ingang, evenals afvalbakken en een aantal units voor het COA voor het voeren van gesprekken.

Beveiliging

Het terrein wordt 24 uur per dag beveiligd. Burgemeester Lars Voskuil vertelt dat de beveiligers een oogje houden op mensen die hier niet horen te zijn. Ook zorgen ze dat kinderen niet gaan zwerven. Voskuil: “Dat is echt belangrijk, ook omdat er slootjes in de buurt zijn.” Als mensen iets ervaren wat in hun ogen niet goed is, kunnen ze dit via e-mail laten weten en in het allerergste geval is 112 de korste weg.

De burgemeester verwacht geen incidenten, omdat deze groep mensen ook in Heiloo en Alkmaar geen grote problemen veroorzaakten. Krishna Taneja sluit zich hierbij aan.

Personeel en vrijwilligers

De tijdelijke bewoners krijgen op de ‘BSV-velden’ een slaapplek en eten en drinken. Vijftien tot twintig mensen van de Veiligheidsregio zijn op het terrein actief, er zijn drie diensten per dag. Daarnaast doen honderd tot 150 vrijwilligers spelletjes met de kinderen. Of ze geven taalles, onderwijs en bijvoorbeeld brei- en haaklessen of rondleidingen door het dorp.

“De vrijwilligers die ook in Heiloo en Alkmaar actief waren, doen dat straks ook in hier in Bergen. Verder hebben zich nieuwe mensen hiervoor aangemeld”, vertelt Richard Dorenbos van de Veiligheidsregio. Daarnaast hebben Voetbalvereniging Bergen en de tennisvereniging toegezegd clinics te houden.

Situatie in Ter Apel kan echt niet

Burgemeester Lars Voskuil vindt het resultaat van de opvanglocatie indrukwekkend. “Mensen van de Veiligheidsregio en de gemeente zijn hiermee ongelofelijk hard bezig geweest.” Hij heeft een dubbel gevoel over de situatie. “Ik vind het schandalig dat opvanglocaties als deze nodig zijn, maar omdat het nodig is, ben ik trots dat wij dit in Bergen hebben kunnen realiseren.”

Volgens Taneja hebben de asielzoekers in Bergen zich in het aanmeldcentrum in Ter Apel aangemeld, maar leefden ze daar in schrijnende omstandigheden. Er verblijven teveel mensen omdat velen niet kunnen doorstromen naar de asielzoekerscentra. Die zijn vol, doordat vluchtelingen met een verblijfsvergunning daar nog wachten op plaatsing in gemeenten en doordat veel centra de afgelopen tijd hun deuren sloten. Voskuil: “De situatie in Ter Apel kan echt niet, vinden we. We willen als Bergen graag een bijdrage leveren om hier iets aan te doen. Dat is een morele verplichting.”

Vragen beantwoorden, zorgen wegnemen

De gemeente Bergen ervaart geen tekenen van verzet van omwonenden door de komst van de asielzoekers, laat de burgemeester weten. Zo verliep de onlangs gehouden informatieavond in het nieuwe sportcentrum De Beeck rustig: de aanwezigen wilden hier vooral een idee krijgen van de situatie. “Dat geeft mij een beeld dat er veel mensen in Bergen wonen met een groot hart.” Voskuil: “Wel beantwoorden we vragen van bewoners en nemen we zorgen weg. Een voorbeeld: sommige mensen waren bang voor zwerfvuil op de naastgelegen Kerkedijk. Hier hebben we extra prullenbakken neergezet.”

‘Nog eens 225 vluchtelingen, maar niet in Bergen’

Het Rijk vroeg de Veiligheidsregio om crisisnoodopvang te realiseren voor 225 asielzoekers. Voor de locatie in Bergen gaat het om 175 asielzoekers. Vijftig asielzoekers krijgen al onderdak in crisisnoodopvang in de gemeente Schagen. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kreeg daarnaast een oproep om nog eens 225 vluchtelingen te huisvesten. Volgens Taneja komt hier binnenkort nieuws over, maar is het niet de bedoeling om Bergen wederom als locatie aan te wijzen.

De Veiligheidsregio geeft op haar website antwoorden op veelgestelde vragen. Daarnaast heeft de veiligheidsregio een speciaal e-mailadres voor inwoners of organisaties met andere vragen: crisisnoodopvang@vrnhn.nl. Mensen die zich willen aanmelden om als vrijwilliger iets te betekenen in de dagbesteding van de tijdelijk bewoners kunnen mailen naar info@teamvrijwillig.nl.

Tekst Evert Visser.
Foto’s RTV80.

Zie ook: RTV80 TV video-item over dit onderwerp.