BERGEN AAN ZEE – Wellicht ontmoeten de deelnemers aan het korren in Bergen aan Zee zondag 18 september grijze garnalen, platte vissen en knippende krabben. Maar plezier staat voorop. Dat meldt organisator IVN.

Een IVN gids en de deelnemers aan het korren trekkekn een groot net vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding. Na het binnenhalen kijken ze in een soort aquarium met spanning naar de vangst. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. De IVN-gidsen geven hierbij enthousiast
uitleg.

‘Pok sluit zich bij eb’

De gids vertelt. “Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt hij zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te verschalken.”

‘Belevingsfactor’

“Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen… Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote ‘belevingsfactor’.”

Start en locatie

Het korren start zondag om 10.00 uur bij het IVN gebouw Parnassia. De tocht duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 3 euro per volwassene. Kinderen mogen gratis mee. Na afloop is er limonade, koffie en thee tegen een geringe vergoeding.

Vanaf Bergen is Parnassia te bereiken via de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor. Ga dan de eerste weg links en de bordjes ‘IVN Parnassia’. Kijk ook op de website van IVN of Facebook @ivnnoordkennemerland.

(Foto: IVN Noord-Kennemerland)