EGMOND AAN DEN HOEF – Inwoners van Egmond aan den Hoef kunnen donderdag 20 juli hun ideeën over het Plan Slotkwartier in Egmond aan den Hoef kenbaar maken tijdens een inloopbijeenkomst in Huys Egmont. Centraal staat dan de inrichting van de buitenruimte bij de verdere uitwerking van het Plan Slotkwartier.

Volgens wethouder Ernest Briët komt bijvoorbeeld de tuin achter Slotweg 42 aan de orde: het tuinontwerp van Sancti Adalberti krijgt een toelichting en de aanwezigen mogen hierop reageren. Over het tuinplan loopt overigens nog een bezwaarprocedure.

Een tweede onderwerp is de gewenste parkeergelegenheid in de omgeving. Briët: “Het gaat dus per sé niet om de binnenruimte van deze gebouwen. Dat is aan de partijen aan wie het is vergund. In dit geval stichting Hafre en Brouwerij Egmond.”

Parkeren en beeldvorming over historie

“Maar goede ideeën over hoe we bijvoorbeeld optimaal parkeergelegenheid zonder overlast kunnen bieden en hoe we hier met zijn allen een mooie gelegenheid voor beeldvorming rond de historie van Egmond kunnen maken zijn uiteraard altijd welkom. Daarom nodigen we iedereen uit te komen en ideeën te delen”, aldus de wethouder tijdens een bijeenkomst voor de pers.

‘Geld uit een erfgoeddeal?’

Wat met Slotweg nummer 44 gaat gebeuren is nog niet duidelijk, vertelt Briët “Daar zijn we op dit moment niet actief mee aan de slag.” Wel praat de gemeente over subsidie, gekoppeld aan de zogenoemde ‘erfgoeddeal’. Daarbij moet het gemeentebestuur aan de provincie en het Rijk aantonen wat de meerwaarde is van het Plan Slotkwartier voor het behoud van het (nationale) erfgoed.

Briët: “Inmiddels zijn we in de tweede ronde en dat is al verder dan de vorige keer. Het zou natuurlijk heel mooi zijn wanneer die subsidie loskomt. Dat gaat om een substantieel bedrag waar we veel mooie dingen mee kunnen realiseren. Belangrijk om dit deel van de historie van Egmond nog beter voor het voetlicht te brengen.”

Inmiddels is de renovatie aan de buitenkant van de panden Slotweg 42 en 44 volop aan de gang. Dat was woensdag 30 juni te zien tijdens een open dag, georganiseerd door de gemeente Bergen en erfgoedorganisatie BOEi. Storm Polly heeft vorige week dinsdag 4 juli vermoedelijk geen schade aangericht.

Inloopbijeenkomst op 20 juli

De inloopbijeenkomst op donderdag 20 juli vindt plaats in Huys Egmont aan de Slotweg en duurt van 16.00 tot 20.30 uur.

Op de foto wethouder Ernest Briët tijdens de officiële start van de renovatie op 17 maart 2023 (Archieffoto: RTV80).