BERGEN – De gemeente Bergen organiseert zaterdag 22 oktober een open dag op de begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen.

Bezoekers van de open dag ontdekken van 10.00 tot 15.00 uur de verhalen over bijvoorbeeld Lucebert, Charley Toorop en Adriaan Roland Holst. Kunstenaar Hans van Marwijk verzorgt twee rondleidingen langs de kunstenaars, schrijvers en dichters in het gedenkpark. 

“Het programma past daardoor helemaal bij de Kunst10daagse van 21 tot en met 30 oktober”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Programma

  • 10.00 uur: Openingswoord door een medewerker van het gedenkpark.
  • 10.10 uur: Rondleiding door Hans van Marwijk (kunstenaar) en een medewerker van de begraafplaats. Aansluitend is er een simulatie (nabootsing) van een uitvaart.
  • 11.45 uur: Lezing door Daniele Hille, over persoonlijke begeleiding bij rouw en verlies.
  • 12.00 uur: Lezing door boeddhistische leraar Eric Soyeux, over geleidenmeditatie (ritueel Tibetaans boeddhisme) rondom sterven.
  • 13.15 uur: Rondleiding door Hans van Marwijk (kunstenaar) en een medewerker van de begraafplaats. Aansluitend is er een simulatie (nabootsing) van een uitvaart op Surinaamse wijze.

    Gastheren Hendrik van der Graaf en Arjan Kos vertellen tijdens de open dag over de begraafplaats, het rouwcentrum, de mogelijkheden tijdens een afscheid, as-bestemmingen en mogelijkheden voor grafbedekking. Ook staan er informatiekraampjes over graven, begraven en het onderhoud van graven.