SCHOORL – Cultuur-historische vereniging Scoronlo voor Schoorl, Groet en Camperduin organiseert op dinsdag 27 februari in De Blinkerd in Schoorl een lezing over Zomerhuis Dijkstra in Groet. Dat doet de vereniging samen met de bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Schoorl.

Zomerhuis Dijkstra werd gebouwd door de architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten. Zij behoorden tot de voorhoede van het ‘Nieuwe Bouwen’ in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.

Aan het gebouw is vrijwel niets veranderd. Het ex- en interieur zijn nog vrijwel gelijk aan dat van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Hierdoor kon het pand in 1985 ingeschreven worden als Rijksmonument. In 2012 werd het door de familie Dijkstra overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser.

Kunstenaars en intellectuelen

Het huis is altijd gebruikt door de familie Dijkstra. De vroegere eigenaren brachten op deze plek hun vakanties door in gezelschap van kunstenaars en intellectuelen, waaronder Eva Besnyö, Charley Toorop en Roland Holst.

In deze lezing zal architectuurhistoricus Nanine Moonen aandacht besteden aan Huis Dijkstra en meer vertellen over Vereniging Hendrick de Keyser. De lezing op dinsdag 27 februari in De Blinkerd in Schoorl begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Voor leden van Scoronlo is de lezing gratis, niet-leden betalen 5 euro.