SCHOORL – De gemeente Bergen nodigt beeldende kunstenaars uit om met een schetsvoorstel te komen voor een figuratief beeld van Teun de Jager. Het uiteindelijk geselecteerde kunstwerk komt te staan aan de voet van het Klimduin in Schoorl.
Nicolaas Beets schreef het verhaal over Teun de Jager, een dappere jager met zijn trouwe hond Veldin aan zijn zijde. De jager schoot per ongeluk zijn verloofde Sijtje dood om vervolgens twee dagen later zelf de geest te geven uit liefdesverdriet. Het verhaal over Teun de Jager is onderdeel van Camera Obscura, een kroniek met verhalen over mensen van schrijver Nicolaas Beets (zijn alter-ego is Hildebrand). Beets schrijft op humoristische wijze over de dagelijkse en minder dagelijkse gebeurtenissen. Nadat de Camera Obscura in 1839 voor de eerste keer verscheen, heeft Hildebrand er steeds weer delen aan toegevoegd. Beets deed inspiratie op voor het verhaal over Teun de Jager toen hij met zijn verloofde Aleide van Foreest door de Schoorlse Duinen zwierf.
Figuratief, robuust en romantisch
Het beeld moet figuratief en romantisch zijn en herkenbaar zijn als Teun de Jager, schrijft de gemeente Bergen op haar website. Verder moet de kunstenaar het verhaal van Nicolaas Beets meenemen in het ontwerp. Het materiaal van het beeld moet duurzaam en vandalismebestendig zijn en ongeveer twee meter hoog, inclusief met (desgewenst) sokkel of onderlegger. De richtbreedte- en lengte bedraagt 60 x 60 centimeter. Voor het beeld is 25.000 euro beschikbaar
De basis voor het beeld is gelegd door de historische werkgroep van Groetenaren Arian de Rijk (secretaris historische vereniging Scoronlo) en columnist van het Bergens Nieuwsblad Kees de Bakker uit Groet (uitgever Conserve). De Bakker is blij dat het beeld er komt. Dat schrijft hij in een column in het Bergens Nieuwsblad van afgelopen vrijdag 17 juni. Al in februari 1990 pleitte de Groetenaar (toen Schoorlaar) hiervoor. Hij vroeg vijf jaar geleden aan de gemeente of er extra budget was voor de herinrichting van het centrum van Schoorl. Meestal wordt 2 % daarvan besteedt aan een kunstwerk. En met succes. De Bakker: “Het beeld komt er en aanvullend ook een route”.
‘Kunstenaars omhelzen het idee’
Met Arian de Rijk zette De Bakker een idee op voor het beeld en een wandelroute. Hierbij was ook korte tijd Alphons Leijsen betrokken. In maart bepaalden De Rijk en De Bakker met ambtenaren Monique Klaver en Maarten Duinker van de gemeente Bergen dat het een robuust en romantisch beeld moest worden. De werkgroep benaderde de eerste tien kunstenaars. “Enkelen willen heel graag het beeld maken en hebben het idee ervan al omhelsd.” De deadline voor de kunstenaars is 1 september.
Wandelroute
De Bakker vertelt dat de wandelroute de openingsmanifestatie kan zijn op de dag dat het beeld wordt onthuld begin 2024. “Daarna kan iedere dag gelopen worden wanneer men wil”. Architecte Maíthe Vos van bureau HB Advies uit Alkmaar zorgde inmiddels voor de ontwerpen voor de borden langs de route. Hetzelfde geldt voor een ontwerp voor het plein bij het Klimduin waar het beeld komt te staan.

