SCHOORL – Staatsbosbeheer start woensdag 7 september met een dunning in een deel van de Schoorlse duinen. Dit betekent dat hier en daar dennenbomen plaatsmaken om meer ruimte en licht te creëren voor jonge bomen en loofbomen.

Volgens Staatsbeheerder ontwikkelt het bos zich door deze werkzaamheden van een monotoon dennebos naar Atlantisch duinbos en krijgt het meer soorten bomen, planten en dieren. De biodiversiteit in het gebied en de weerbaarheid van het bos worden hierdoor groter, laat de beheerder van het gebied weten.

De werkzaamheden vinden plaats in een gebied van ongeveer zestig hectaren in het noordoosten van de Schoorlse duinen. Staatsbosbeheer kapt eerst bomen met een oranje stip. Een zogenoemde harverster ontdoet de boom van de takken en zaagt het in stukken. Staatsbosbeheer stapelt eerst de boomstammen op langs de Schoorlse Zeeweg. Daarna worden ze afgevoerd en verwerkt tot OSB platen. Deze worden gemaakt van geperste houtsnippers. Het tophout en takken blijven in het gebied liggen.

Volgens Staatsbosbeheer is deze gang van zaken een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving. Het kan er in het begin rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos heel nuttig dat het juist blijft liggen, verklaart Staatsbosbeheer een een Boswachtersblog.

Duinstichting

De Duinstichting snapt het nut van deze werkzaamheden, laat voorzitter Kees de Bakker weten. “Sterker nog: het is onderhoud dat al in de jaren tachtig had moeten gebeuren. Door uit te dunnen krijgt de natuur meer ruimte om uit te groeien. Dat doet Staatsbosbeheer vrij genuanceerd, althans daar gaan we vanuit.”

De Duinstichting heeft wel moeite met de benaming ‘monotoon dennenbos’. De Bakker: “De dennen zijn niet monotoon, vinden wij. Ze zijn monotoon geplant, dat is iets anders, maar dat heeft Staatsbosbeheer zelf gedaan. Het betreft uitdunnen in een gebied van zestig hectaren. We bekijken uiteraard of het daarbij blijft en of Staatsbosbeheer dus doet wat ze belooft.”

De Bakker vertelt dat het nieuwsbericht op Facebook van Staatsbosbeheer tot enige verwarring leidde bij sommige mensen in zijn omgeving. “Sommigen dachten dat het zou gaan om het wegkappen van het Van Steijnbos, Leeuwenkuilbos, het Baaknolbos en een deel van het Frederiksbos waartoe de Provincie Noord-Holland wellicht gaat besluiten na een evaluatie.”

“Doel hiervan is dat zeewind en stuifzand vrij spel krijgt om unieke flora en fauna een kans te geven. Maar dat is een heel ander verhaal.”

Afsluitingen

De Schoorlse Zeeweg en gemarkerde wandelroutes zijn tijdens de werkzaamheden deels afgesloten. Informatie over de omleidingen is te krijgen bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. De ruiterroute en MTB route liggen buiten dit gebied en blijven gewoon open. Staatsbosbeheer verwacht de werkzaamheden af te ronden voor 30 september. Kijk hier voor meer informatie over de werkzaamheden.

Foto: Staatsbosbeheer
Foto: Staatsbosbeheer