SCHOORL/ GROET – Khalid Choukoud won zondag het Nederlands kampioenschap tien kilometer, hij kwam voor de derde keer als eerste man over de finish. Als tweede en derde heer eindigden Bas van Hooren (928.41) en Frank Futselaar (28.43). Overall won de Belg Simon Debognies de 10 kilometerwedstrijd. Hij behaalde een parcoursrecord in een tijd van 27.48.

Diane van Es (bron foto: Le Champion)

Vrouwen

Bij de vrouwen won Diane van Es in 30.29 minuten. Zij kwalificeerde zich hiermee voor het WK en de Olympische Spelen. Silke Jongman (32.28) en Jacelyn Gruppen (32.58) kwamen respectievelijk als tweede en derde vrouw over de finish.

Voor de heren klonk om 14.30 uur het startschot, de vrouwen volgden vijf minuten later. De deelnemers lopen door het bos- en duingebied en doorkruisen de dorpskernen van Groet, Bregtdorp en Catrijp. Dit snelle en bosrijke parcours van de Groet uit Schoorl Run is geliefd onder de Nederlandse atleten.

21,1 km en 30 km
Eerder op de dag vonden twee andere wedstrijden plaats, namelijk de 21,1 en 30 kilometer. Kidane Keleta Gebremariam won de 21.1 km. (1.07.37), gevolgd door Stefan van den Broek (1.10.02) en Ambroise Uwiragiye (1.11.04). De 30 kilometerwedstrijd werd gewonnen door Roy Hoornweg in 1.34.28. Op de tweede plaats eindige Wynfrith Meijwes in 1.46.32. Roelof Oostra finishte als derde in 1.49.01.

Opbrengst goede doel
Staatsbosbeheer was als goed doel aan het evenement gekoppeld. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen met als resultaat een opbrengst van € 8.025,26. Dit geld komt rechtstreeks ten goede aan de Schoorlse Duinen, laat sportorganisator Le Champion weten.

Editie 2024
De Groet uit Schoorl Run vindt volgend jaar plaats op zondag 11 februari. Dan wordt ook weer de NK 10 km gelopen.

De Belg Simon Debognies, overall winnaar 10 km.