BERGEN – Het 4 Mei Comité Bergen organiseert donderdag 4 mei een herdenkingsdienst in de Ruïnekerk in Bergen met aansluitend een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkedijk. Ook hier vindt een herdenkingsplechtigheid plaats.

De herdenkingsdienst in de Ruinekerk in het centrum van Bergen begint om 18.30 uur. Voorzitter Klaas Wits van het 4 Mei Comité opent de dienst. Deborah Kalkoene vertelt onder andere het verhaal over de neef van haar opa en haar grootouders. Ook zijn de Juniorambassadeurs IJsbrand van Reeuwijk en Boaz Visser in de kerk aanwezig. Zij geven een voordracht (declamatie).

Verder is een Hebreeuws Klaaglied te horen, gezongen door Simone Dekker, Miriam Stern, Naomi Stern, Irene van de Heuvel en Yvon Bos Eijssen. Orgelspel klinkt van Frank van Wijk (organist van de Ruïnekerk). Hij speelt ook samen met celliste Irene van de Heuvel.

Simone Dekker zingt het lied over de Joodse Bergenaren die zijn vermoord in nazi-Duitsland en de twee Juniorambassadeurs noemen hun namen. Naomi Stern vertelt het verhaal van Hennie en Cor Sijpheer, Bergense verzetstrijders.

Verder is er een samenzang met twee coupletten uit het Wilhelmus.

Live registratie RTV80 TV

RTV80 TV zendt de herdenkingsdienst in de Ruïnekerk live uit. Op tv-kanaal 44 (Ziggo) en 1493 (KPN). Of kijk via de website van RTV80. De uitzending is daarnaast te zien op de RTV80 app. Deze is te downloaden voor Android en iOS (Apple.

Stille Tocht

Na het programma in de Ruïnekerk begint de Stille Tocht. Deze start om 19.30 uur bij de kerk. De aanwezigen lopen naar de geallieerde begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen. Hier speelt vanaf 19.40 uur de Bergense Harmonie onder leiding van Saskia Bos.

Nederland is stil om 20.00 uur. De Last Post, gespeeld door Marco Langedijk, gaat hieraan vooraf in Bergen.

Krans- en bloemleggingen

De vlaggen van de RAF en de RAF Navy White gaan in top ná het zingen van het Wilhelmus. Daarna zijn er krans- en bloemlegging op vijf plekken op de begraafplaats.

Wethouder Yvonne Roos-Bakker van Bergen en kinderburgemeester Sophia Mourao Bakker leggen bloemen bij het Groot Offerkruis.

Twee nabestaanden van slachtoffers verzorgen een bloemlegging bij het Verzetsmonument (Jan Martin en Birgit Walter). Ook bij het Joods Monument leggen nabestaanden bloemen (John Portielje en Naomi Portielje-Min).

Leden de scouting verzorgen een bloemlegging bij het Propellerblad (Don Ran en Nienke Pruntel) en op het Ereveld (Vera van Leeuwen en Kirsten Trahar).

Op de Begraafplaats gaan de vlaggen van de RAF en de RAF Navy White in top ná het zingen van het Wilhelmus. Daarna is er een krans- en bloemlegging.

Vlaggen gaan in top. De aanwezigen mogen daarna een tulp bij een graf leggen, de scouts geven hiervoor de gelegenheid. De Bergense Harmonie speelt tot 20.20 uur. (Foto’s: RTV80).