BERGEN/ BUCH – De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo starten deze maand april wederom een tegelwip-actie om tegels op te halen bij inwoners in de wijk.

“Want wie wil vergroenen, moet tegels wippen. Dat is goed voor de biodiversiteit én om onze omgeving beter bestand te maken tegen steeds vaker voorkomende hoosbuien. Daarbij zorgt meer groen voor verkoeling in de warme zomermaanden”, schrijft de gemeente Bergen op haar website.

Bigbags aanvragen

De gemeente haalt de tegels op dit voorjaar. Ze mogen namelijk niet de huisvuilcontainer in of mee met het grofvuil.

Tijdens de openingstijden van de gemeentewerf in de buurt kunnen inwoners grote zakken ophalen (big bags). Hier kunnen de tegels in. De big bags zijn verkrijgbaar op vrijdag 14 en zaterdag 15 april. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk vóór uiterlijk dinsdag 11 april. Dat kan via e-mailadres martinjansen@debuch.nl. Dit onder vermelding van ‘aanvraag big bag’ en met naam en adresgegevens.

De gemeente gaat de big bags tussen maandag 17 en woensdag 19 april ophalen. Ze dienen maandag voor 07.30 uur aan de weg te staan. “Zet ze op een plek voor of in de buurt van uw huis en zorg ervoor dat er geen auto voor gezet kan worden. Zo kan een vrachtwagen met kraan de big bag goed ophalen”.

Vaste plant cadeau

De gemeente Bergen geeft iedereen die een tegel wipt een vaste plant. Dat gebeurt op de werf bij het ophalen van de big bag.

Op de website van NK Tegelwippen geven de gemeenten van de BUCH door hoeveel tegels er uit de grond zijn gehaald. Hierop is eveneens informatie te vinden om inspiratie op te doen voor groen in de tuin. Denk aan gegevens over planten, advies over een regenton of regenwatervijver en informatie over hoe een tegel is her te gebruiken. (Foto’s: www.nk-tegelwippen.nl).