SCHOORL – Schoorl heeft een nieuw kunstwerk dat ‘Stairway to Heaven’ heet. Deze is zaterdag geplaatst voor de deur van het voormalige Raadhuisje in Schoorl, naast de kerk in het centrum. Kunstenaar Herbert Nouwens maakte het beeld in opdracht van de Schoorlse kunstverzamelaar Hans Peter Corbee.

Het beeld bestaat uit een stuk ijzer afkomstig van een bunker in Dresden, een stad die de geallieerden in februari 1945 zwaar bombardeerden. Ook de trap die op het ijzeren object is bevestigd is gemaakt van staal: deze lijkt een uitweg te bieden van de hel naar de hemel. Daarom heet het kunstwerk ‘Stairway’s to heaven’.

Corbee noemt het thema en de boodschap van het beeld prachtig gekozen en een mooie aanvulling op zijn zelf verzamelde kunstcollectie die hij laat zien in de Wunderkammer in het oude raadhuisje. Hier zijn niet alleen schilderijen, litho’s en kunstvoorwerpen te zien, maar ook bijvoorbeeld opgezette dieren, koralen, fossielen, schelpen, mineralen en gebottelde reptielen. Corbee: “Dit beeld zou een aanzet kunnen zijn tot veel meer”.

‘De Poort van Bergen’

Corbee en Nouwens zijn goede vrienden. De kunstenaar maakte voor de Schoorlaar ook ijzeren beelden die hij in zijn eigen tuin plaatste, zoals een brug van staal. Maar Nouwens is in Bergen vooral bekend van zijn kunstwerk ‘De Poort van Bergen’. In opdracht van de gemeente Bergen maakte hij in 2002 twee stalen pilaren. Deze zijn sindsdien te zien op de rotonde bij de kruising van de Bergerweg en de Nesdijk.

Mensen die vanuit de richting van Alkmaar naar Bergen rijden, zien ‘een poort opdoemen’ die toegang biedt tot het kunstenaarsdorp. Althans, dat was de gedachte van de kunstenaar hierbij.

De plaatsing van het kunstwerk leidde destijds voor veel commotie in het dorp: veel mensen konden het kunstwerk niet waarderen. Iemand plaatste zelfs stiekem een houten vliegtuigje op een van de torens als treurige herinnering aan de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001.

Officiele onthulling

Hoewel het beeld sinds zaterdag al wel zichtbaar is op het gras voor de kerk, staat er een officiĆ«le onthulling in de agenda. Dat gebeurt op vrijdag 23 juni vanaf 12.00 uur. Saxofonist Dick Remelink speelt dan thema’s van het nummer ‘Stairway to heaven’ van Led Zeppelin. Remelink speelde voorheen in de bands Ekseption en Galaxy Lin en tegenwoordig in De Hijgende Herten. (Tekst: Evert Visser/ RTV80).

Saxofonist Dick Remelink speelt tijdens de onthulling van ‘Stairway to
heaven’ (Bron foto: website De Hijgende Herten).


Oude Raadhuisje

De toenmamige gemeente Schoorl bouwde het raadhuis rond 1601. Het gebouw deed dienst tot 1901. Het oude raadhuis ging in 1931 over in handen van de Vereniging Hendrick de Keyser. Dit onder voorwaarde dat deze het pand een paar meter verplaatste zodat de Duinweg verbreed kon worden. De vereniging heeft het pand toen steen voor steen afgebroken en opnieuw opgebouwd. (Foto’s: RTV80).