BERGEN NH – Op de strandopgangen van Bergen aan Zee, Camperduin, Hargen aan Zee en Schoorl aan Zee staat sinds kort een zonnebrandpaal. Strandbezoekers kunnen daar gratis zonnebrandcrème verkrijgen, laat de gemeente Bergen weten.

De paal geeft automatisch een afgepaste hoeveelheid. Zo hoopt de gemeente, in samenwerking met Zilveren Kruis, het stijgende aantal diagnoses van huidkanker tegen te gaan. 

Een aantal maanden geleden bleek uit een rapport van de GGD dat juist in onze regio bovenmatig veel diagnoses van melanomen worden gesteld.

De gemeente verwelkomt graag strandgasten op de gemeentelijke stranden, maar wil dat ze veilig op het strand kunnen verblijven. Naast de EHBO, Reddingsbrigade en de zorg voor zwemwaterkwaliteit wordt er nu ook gratis zonnebrandcrème aangeboden.

Hand eronder met advies

De zonnebrandpaal werkt als een dispenser die hoogwaardig zonnebrandmiddel verstrekt wanneer je je hand eronder houdt. Op de zonnebrandpaal staat ook een advies over wel of niet smeren bij de actuele weersomstandigheden.

De paal werkt op zonne-energie, schakelt zichzelf ‘s avonds vanzelf uit en is beveiligd tegen het leveren van grote hoeveelheden. De paal wordt goed onderhouden en regelmatig gevuld. Op de paal staan ook de precieze ingrediënten van de crème vermeld. 

Volgens de gemeente Bergen is de vandalismebestendige paal in vorige jaren al met succes gebruikt in onder andere Egmond aan Zee. Daar staat de paal ook dit jaar weer. “Dit met dank aan drogisterijketen DA”, bedrukt een gemeentewoordvoerder.

Strijd tegen huidkanker

Jaarlijks komen er 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren blijft toenemen.

Vooral op een zomerse dag, waarop veel mensen naar de stranden trekken, is het risico op ontstaan van huidkanker door verbranding groter. Door bij mooi weer tijdig in te smeren met een zonnebrandcrème, wordt de kans op huidkanker fors verkleind. 

Input voor onderzoek door KWF

De zonnebrandpaal registreert bovendien hoe vaak en hoe veel mensen crème afnemen en bij welke weersomstandigheden.

Met deze gegevens levert de leverancier inzicht in waar de verbeterpunten van bezoekersgedrag liggen. Die worden gedeeld met onder andere KWF-kankerfonds, om te kunnen inzetten voor een bewustzijnscampagne. (Foto: gemeente Bergen).