EGMOND AAN DEN HOEF – Wat doen al die fotografen daar op de Françoise van Luxemburglaan in Egmond aan den Hoef, moeten omwonenden en passanten hebben gedacht. Ze kwamen zaterdagmiddag naar Egmond om een bijzondere vogel te fotograferen, namelijk de Oosterse Zwarte Roodstaart.

Zittend of liggend op de grond en staand met een fototoestel in de hand probeerden de fotografen het perfecte plaatje te scoren van deze vogel. Begrijpelijk, omdat de Oosterse Zwarte Roodstaart zelden voorkomt in Nederland. De Oostelijke Zwarte Roodstaart broedt in zuid-Rusland (Tuva Republiek) en West-Mongolië tot Tien Shan, zuidelijk Kazakhastan en Noordwest Pakistan. Het diertje overwintert in Noordoost Afrika, Arabisch Schiereiland en Zuidwest- en Zuid-Azië. De vogel legde dus een grote afstand af om hier te komen.

Vogelaar Berti van Eldik liet aan RTV80 weten dat de Oostelijke Zwarte Roodstaart zaterdag voor de veertiende keer in Nederland is waargenomen. De fotografen zijn op de hoogte gesteld door een melding op de website www.waarneming.nl. Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers over de hele wereld doen natuurwaarnemingen die verzameld en gedeeld kunnen worden. Volgens de organisatie vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

(Foto van de vogel: ©Berti van Eldik).

(Foto: aangeleverd).

(Foto: ©Mike van Nunen).