BERGEN – De Historische Vereniging Bergen gaat op 5 mei aandacht geven aan tachtig jaar leven in vrede en vrijheid. Dat doet de organisatie op een levendige en actieve wijze in de Ruïnekerk in Bergen, laat Marry Ranzijn weten.
Ranzijn: “5 mei staat in het teken van bezinning: wat is vrijheid, wat is vrede, wat doet vrijheid met u? Het wordt een respectvolle dag, maar ook zeker een feestdag met een mooi en gevarieerd programma.”
Openluchtmuseum
Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over en was Nederland bevrijd, de Tweede Wereldoorlog was voorbij. Mensen gingen massaal de straat op en geallieerde troepen kregen een feestelijk onthaal. Wat gebeurde er na de bevrijding? En hoe vierde Nederland de bevrijding? Hoe vierde men in Bergen de bevrijding? Om daarvan een indruk te geven zijn tussen de bomen rondom de Ruïnekerk uitvergrote foto’s te zien van Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Iedere foto krijgt in tekst een toelichting. “Het is een soort openluchtmuseum”, benadrukt Ranzijn.
Filmpjes op muren Ruïnekerk
Mary Ranzijn vertelt dat vanaf ongeveer 21.15 uur op drie muren van de Ruïnekerk foto’s en filmpjes te zien. Dit zijn beelden van acties van net voor de oorlog en het Vliegveld Bergen in het voorjaar van 1939 tot 1940. Daarnaast zijn filmpjes van de bevrijdingsoptochten uit 1955 en 1960 te zien en kinderen op zelfgemaakte praalwagens. Paarden trokken deze kinderen door de Stationsstraat. Alle scholen deden hieraan mee. Verder zijn de muzikanten van de Harmonie uit die tijd zichtbaar. “Alle gezichten die voorbijkomen, een feest van herkenning!”
Oproep: heeft u foto’s en filmpjes?
De werkgroep Beeld & Geluid van de Historische Vereniging Bergen (HVB) vermoedt dat er in Bergen nog onbekende foto’s en films uit die tijd in plakboeken of oude dozen kunnen liggen. Het zou volgens de vereniging heel mooi zijn als die beelden alsnog voor een groot publiek zichtbaar worden. De HVB vraagt daarom alle Bergenaren om nog eens in hun archieven te duiken. Ranzijn: “Als iemand beelden vindt van de mobilisatie voor de oorlog, de situatie in Bergen tijdens de oorlog of de feesten direct erna, dan zou de HVB dat heel graag horen. Een e-mail daarover naar beeld@hvb-nh.nl is zeer welkom.”

Voedseldropping bij vliegveld Bergen, Collectie “Beeldbank HVB/collectie Gré Schouten-Dapper