EGMOND AAN DEN HOEF – Het Huys Egmont begroette afgelopen zondag haar 5000e bezoeker sinds de opening ruim een jaar geleden. Het was Mark Dekker uit Warmenhuizen die wat uurtjes over had en dacht “Ik ga eens kijken bij die Slotfundamenten .”

Gelokt door de Egmondvlag bezocht hij Huys Egmont, nam hij kennis van de nieuwe tentoonstelling van Jos Hof over Lamoraal van Egmont én werd hij verrast als 5000e bezoeker. Op deze ijskoude zondagmiddag bezochten maar liefst 47 personen de nieuwe tentoonstelling over Lamoraal van Egmont.

Dekker had al snel begrepen dat de familielijnen van de Egmonts uitkomen bij menig Europees koningshuis en zelfs bij de Russische tsaar. Ook dat Lamoraal de aanzet heeft gegeven tot inpoldering van het Egmonder, sindsdien dé Egmondermeer.

Dekker werkt bij Beo Zaden en is zelf al twintig jaar bestuurslid van het Nationaal Museum “Saet en Cruyt”. Historie is zijn ding en vooral de ontstaansgeschiedenis van het landschap van Noordelijk Noord-Holland.

Hoe de mensen met een schop al slootjes gravend en dammetjes opwerpend het land hebben geschapen en wat er allemaal bij kwam kijken om droge voeten te houden.

Ook de historie van de abdij spreekt hem aan en daarom werd hem onder andere een boek over opgravingen aldaar overhandigd en enkele boekjes Geestgronden met Egmondse verhalen. Het Lamoraaljaar is toch al goed van start gegaan met een lezing over het kasteel van Egmond in een afgeladen grote zaal van Hanswijk.

Hier werd ook de officiële brochure met prachtige foto’s en stukjes over de historie gepresenteerd. Ook het herdenkingsprogramma is erin opgenomen.

De brochure is gratis mee te nemen bij Huys Egmont, Slotweg 46 Egmond aan den Hoef, open van woensdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. www.huysegmont.nl