BERGEN NH – De gemeente Bergen herdacht zondagmiddag op de Algemene Begraafplaats van Bergen de slachtoffers van de Holocaust. Cor Dekker was erbij voor De Flessenpost. Hij maakte deze video.

Burgemeester Lars Voskuil van Bergen sprak over deze vreselijke periode uit de Tweede Wereldoorlog en de doorwerking ervan in deze tijd. Kinderburgemeester Tygo Fontijn en Charlotte de Jager noemden daarna de namen van de Joodse bewoners van Bergen, Egmond en Schoorl die door de Nazi’s zijn vermoord.

Daarna werd het Jizkor Gebed uitgesproken door Louis M. de Leeuw. Leden van het Ruïnekerkkoor zongen de canon Hasjiwenoe.

Joodse Steen

Jill Keefer, kleindochter van het echtpaar De Kadt uit Schoorl – die een verblijf in een concentratiekamp niet overleefde – verzorgde de bloemlegging bij de Joodse Steen. Dat deed ze samen met burgemeester Voskuil en zijn echtgenote. Ook locoburgemeester Yvonne Roos-Bakker was hierbij aanwezig.

Op de steen staan achttien namen van joodse inwoners van Bergen, die niet terugkeerden uit de vernietigingskampen van de Nazi’s. Na een minuut stilte legden de aanwezigen een steentje bij het monument.

The Holocaust Memorial Day

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris generaal van de Verenigde naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: the Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op die dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. 

Het is vandaag 79 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en het is eveneens 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, door Russische soldaten werd bevrijd. 

Van de naar schatting 160.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, werden er 107.000 gedeporteerd en daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug: bijna 75% van hen heeft de Holocaust niet overleefd.