EGMOND AAN ZEE – Op woensdag 6 april vindt in Egmond aan Zee de ‘Ongehindernisbaan’ plaats. Bezoekers en langslopend publiek kunnen dan zelf ervaren hoe het is om te winkelen met een beperking.

Ongehinderd, de BIZ Egmond aan Zee en de gemeente Bergen namen het initiatief om ondernemers te stimuleren hun winkel of ander bedrijfspand zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking. De afgelopen periode hebben twintig ondernemers in het centrum van Egmond aan Zee hun winkel of locatie gratis laten toetsen op fysieke toegankelijkheid. Op 6 april kan het winkelend publiek in Egmond aan Zee zelf hun mening vormen. De route langs bedrijven die getest zijn, start om 14.30 uur bij de hoofdstrandafgang van Egmond aan Zee. De resultaten van de toetsing verwacht de organisatie in mei te kunnen delen. 

Aandacht voor toegankelijkheid
Wethouder Erik Bekkering: “In onze gemeente is iedereen welkom. Daar hoort natuurlijk ook bij dat winkels bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk zijn ingericht of goed begaanbaar zijn voor mensen met een fysieke beperking. We steunen dit initiatief van MKB Toegankelijke Route daarom van harte. Vandaag is een mooi moment voor ons, en vooral voor mensen met een fysieke beperking, om aandacht te vragen voor toegankelijkheid in onze gemeente.”

MKB Toegankelijke route
Het team van de ‘MKB Toegankelijke Route’ toetst winkels en locaties op fysieke toegankelijkheid in 22 winkelgebieden in diverse gemeenten. Door mee te doen aan deze route krijgen ondernemers gratis zicht op hoe toegankelijk hun locatie op dit moment is voor mensen met een fysieke beperking. Ook krijgen de ondernemers gratis advies over het toegankelijker maken van hun locatie. Uiteindelijk werkt het project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven. Dit overzicht is terug te vinden op www.mkbtoegankelijkeroute.nl.

Toegankelijkheid steeds belangrijker

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk kunnen winkelen of hun boodschappen kunnen doen. MKB Toegankelijk activeert en stimuleert ondernemers om zelf aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van hun eigen bedrijf. Als onderdeel van het MKB Toegankelijk programma van VNO-NCW – MKB Nederland voert Ongehinderd een pilotproject uit.