EGMOND AAN DEN HOEF – De Vlaamse schrijver en VRT-journalist Tom Dieusaert houdt vrijdag 8 december in Huys Egmond in Egmond aan den Hoef een presentatie over zijn pas verschenen boek ‘Rond de Kaap’.

Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Le Maire was een beroemd inwoner van Egmond aan den Hoef en ligt hij begraven in Egmond-Binnen.

Tekst loopt onder de afbeelding door.

Isaac Le Maire

Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac Le Maire een van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die eind zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de VOC. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de Compagnie.

Isaac Le Maire was betrokken bij de ontdekking van wat New York zou worden. Hij werd een vertrouweling aan het hof van de Franse koning. En uiteindelijk zou hij de doorgang ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan: de mythische Kaap Hoorn.

Egmond

Tom Dieusaert deed historische onderzoeksjournalistiek en volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn. Voor zijn boek bezocht de auteur ook de Egmonden waar Isaac Le Maire woonde aan Slotweg 44. Hij bezat hier vele stukken grond en ligt begraven in het hervormde kerkje in Egmond-Binnen.

Lezing

De boekpresentie wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Historisch Egmond, dat als doel heeft het onderzoeken en vastleggen van de geschiedenis van de Egmonden. Nu dus ook internationaal.

De lezing op vrijdag 8 december begint om 15.00 uur in Huys Egmont aan Slotweg 46 in Egmond aan den Hoef. De toegang is gratis. Wel vraagt Huys Egmond om aan te melden via huysegmont@gmail.com Aansluitend op de lezing signeert Tom Dieusaert zijn boek en kunnen bezoekers met hem van gedachten wisselen.