BERGEN NH – Het was er al een paar jaar niet van gekomen, maar nu pakt de Stichting Sporters BES de draad weer op: er komt op 9 februari in Sportcentrum De Beeck een Verkiezing van de Beste Sporters van de gemeente Bergen. Die gaat dan over de prestaties in 2022 en 2023. Verder is er extra aandacht voor de onmisbare vrijwilligers.

Het wordt een verkiezing die anders is dan andere jaren het geval was, zegt voorzitter Valerie Smit van de organiserende Stichting Sporters BES. “Eerdere edities was het een wat formeler gala. We willen nu het laagdrempeliger maken: een informele bijeenkomst die voor wat meer interactie tussen de mensen zorgt. Daarom wordt het een bijeenkomst in Sportcentrum De Beeck, op 9 februari in de ruimte boven waar ook de raadzaal is.”

“Daarbij kiezen we wel ‘gewoon’ de Sportman, de Sportvrouw, het Sportteam en de beste in de categorie Aangepast Sporten. Bovendien hebben we nog de verkiezing van het ‘Talent van het jaar.’ Daar is dus niets aan veranderd. Alleen mag het allemaal wel wat losser.”

Vrijwilligers

Wat niet nieuw, is de vraag aan alle verenigingen in de gemeente Bergen om een bijzondere vrijwilliger voor te dragen. Smit: “Hieraan is geen prijs of wedstrijd verbonden, maar dat maakt die vrijwilliger niet minder belangrijk. Heeft u iemand die het verdient om even een ‘moment of fame’ te krijgen, draag die dan voor.”

Jury en vastgestelde criteria

De beoordeling vindt plaats aan de hand van een lijst met vooraf vastgestelde criteria door een jury die vanuit ‘het veld’ wordt samengesteld. Valerie: “Verdeeld over de verschillende kernen en met een brede kijk op sport en bewegen. Per kern hebben we ook mensen die voor ons in de gaten houden wat zoal de sportprestaties daar zijn. Maar die kunnen natuurlijk ook niet alles weten.”

Aanmeldingen door het publiek

Aanmeldingen van mensen die zich in 2022 tot en met 2023 verdienstelijk maakten op sportgebied is mogelijk via e-mailadres info@sportersbes.nl. Smit: “Het gaat dan echt niet altijd meteen om een (inter)nationale titel of onderscheiding. Het kan best een laagdrempeliger prestatie zijn, maar wel een die impact had.”

“Meld het aan en doe er meteen een omschrijving bij: om wie gaat het, wat de prestatie is en waar (en wanneer) die betreffende sporter die behaalde. Dan heeft de jury wat meer houvast en kunnen ze de verschillende prestaties beter met elkaar vergelijken. Doe er ook eventueel contactgegevens bij zodat we kunnen overleggen of meer informatie opvragen.”

Door het gebruik van datzelfde e-mailadres is het eveneens mogelijk om een ‘beste vrijwilliger’ voor te dragen. Deze krijgt een uitnodiging om aanwezig te zijn op 9 februari.

“Op die negende februari worden de drie beste genomineerde sporters per categorie uitgenodigd en maakt de jury bekend wie in welke categorie zich uiteindelijk BESte Sporter van het Jaar mag noemen. Daar hoort uiteraard een fraaie prijs bij, maar dat houden we nog even geheim”, aldus Smit tot slot van dit verhaal. “Nu gaat het erom zoveel mogelijk aanmeldingen te verzamelen…”

Meer informatie is online verkrijgbaar of neem contact op met de buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen/Schoorl) en Eefke de Vos (Egmonden), via e.kraakman@hollandsportbv.nl of 06-29319401. Of zoek contact via e.devos@hollandsportbv.nl of 06-14418529. De Verkiezing BESte Sporter van het jaar in De Beeck op 9 februari duurt van 16.00 uur tot circa 18.00 uur.

Foto’s: de winnaars van eerdere edities van het Bergense sportgala.