BERGEN AAN ZEE – De gemeente Bergen zette zaterdagavond het Vredeskerkje in Bergen aan Zee in oranje licht. Hiermee wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen.

Met het verlichten van de kerk ondersteunt de gemeente de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan honderd landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Respectvol met elkaar omgaan

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dit jaar is het thema ‘Veilig, overal en altijd’, om aandacht te vragen voor het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes overal in de samenleving voorkomt. Niet alleen achter de voordeur, maar ook bijvoorbeeld op het werk, op sportclubs, in studentenverenigingen, op straat, in het OV, in de zorg en in cyberspace. Overal waar vrouwen en mannen elkaar ontmoeten.

De gemeente Bergen wil mensen ervan bewust maken dat ze op al deze plekken medestander kunnen zijn, door bijvoorbeeld mensen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag, mensen te steunen die geweld of intimidatie meemaken en het thema bespreekbaar te maken.

Iconisch

Dit jaar is het Vredeskerkje in het oranje gezet. Vorig jaar was dit de Ruïnekerk in Bergen en de jaren daarvoor het Witte Kerkje in Groet en de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee.

Burgemeester Lars Voskuil: “Elk jaar zoeken we een iconisch object binnen onze gemeente, ditmaal het mooie Vredeskerkje. Een herkenbaar en zichtbare plek, dan komt de boodschap het beste over. Het gaat daarbij allemaal om bewustwording. Het onderwerp geweld tegen vrouwen speelt ook binnen onze gemeente, maar er is lastig grip op te krijgen. Inwoners melden het niet, schamen zich ervoor, maar het is ondertussen wel een groot maatschappelijk probleem.”

“Met deze campagne proberen we die bewustwording tot stand te brengen. Accepteer het niet, maar meld het!”

Bijeenkomst

Vóórafgaand aan het ontsteken van de verlichting was er een bijeenkomst in het Vredeskerkje, waarin het doel van de campagne nogmaals werd benadrukt. Burgemeester Lars Voskuil deed een welkomstwoord. Daarna na, een medewerker van de Blijf Groep het woord, een ervaringsdeskundige.

Een medewerker van de politie (themahouder huiselijk geweld) lichtte toe wat je kunt doen als je te maken hebt met geweld en hoe je dit kunt melden bij de politie. Ook wethouder Yvonne Roos-Bakker en kinderburgemeester Tygo Fontijn waren van de partij. De burgemeesters zetten aan het eind van de bijeenkomst samen het Vredeskerkje in oranje licht.

Bij het gemeentehuis, het Plein in Bergen, het Klimduin in Schoorl en op de Boulevard in Egmond aan Zee hangt sinds vrijdag ook de Orange the World-vlag. Op de website orangetheworld.nl staat meer nieuws en informatie over alle activiteiten.

LED-verlichting

Voor de verlichting van het Vredeskerkje is gekozen voor LED-verlichting. Omdat LED- lampen een aanzienlijk langere levensduur hebben en veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen.

(Foto’s: Habrofotografie/ Hans Brouwers).