BERGEN – Het historische theaterstuk Oorlog aan Zee speelt zich acht dagen lang af op drie locaties in Bergen. De eerste voorstelling is te zien op donderdag 29 september. Op 30 september is de officiële première.

Het stuk bestaat uit vijf eenakters die de spelers op verschillende plekken in het dorp laten zien. Het verhaal vertelt de geschiedenis van de laatste oorlogsweken in Bergen en belicht de oorlog vanuit verschillende perspectieven.

Zo maakt het publiek kennis met een Bergens meisje dat hopeloos verliefd is op een Duitse militair. Ook ontdekken ze dat de honderden Duitse soldaten – die vanwege de Atlantikwall in Bergen gelegerd waren – zich zelfs na 5 mei 1945 niet zomaar wilden overgeven.

Bergense ondergrondse

Te zien is ook het verhaal van een NSB familie die het dorp Bergen wil ontvluchten voordat de bevrijding een feit is. Zij zullen moeten opdraaien voor hun foute keuzes.

De derde eenakter speelt zich af in een geïmproviseerde noodlocatie waar les werd gegeven omdat de Duitsers alle scholen hadden gevorderd. Daar blijken twee van de leerlingen een hele andere achtergrond te hebben dan iedereen kon bevroeden.

In de volgende eenakter laat de theatergroep het publiek kennismaken met het Joodse gezin Waterman dat dankzij de Bergense ondergrondse de oorlog overleefde.

Tot slot is de bevrijding te zien, waarin niet alleen de feestvreugde regeert, maar waar de spelers ook stilstaan bij de vele slachtoffers van de oorlog.

Wandelen van de ene eenakter naar de andere

Maar liefst negenennegentig acteurs spelen het stuk, onder leiding van een professioneel artistiek team. Een deel van de voorstelling speelt zich af in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de Van Reenenschool dat, net als in de oorlog, gevorderd is door de Duitse Wehrmacht.

Het publiek wandelt van het ene eenakter naar de andere en maakt daarmee een soort van mini-tijdreis.

Chris Houtman

Auteur Chris Houtman herschreef de voormalige versie van ‘Oorlog aan Zee’ grondig. Hij legt hierin vooral ook de link met de hedendaagse (her)opkomst van autoritaire stromingen, discriminatie, fake news en de wereldwijde ondermijning van de democratie en vrijheid.

Ook schreef hij het boek ‘Oorlog aan Zee’ dat op 14 september verscheen en waarin de historische achtergronden van de vijf verhalen uitgebreid aan de orde komen.

Andere namen

‘Oorlog aan Zee’ is een filmische theatervoorstelling, met liedjes van Mario Previti. De regie is in handen van Harm-Ydo Hilberdink (Bevrijdingsfeest en eindregie), Simon Brommer (Duitse scene en NSB scene), Wessel Braaf (schoolscene) en Rosemarijn van Groeningen (onderduikscene). De muzikale leiding berust bij Simone Dekker.

Meer informatie over het stuk, het daaraan gekoppelde educatieve project en alle andere nevenactiviteiten, is te vinden op www.oorlogaanzee.com.

Speeldata
Donderdag 29 september:                    Avondvoorstelling (19.00 uur).
Vrijdag 30 september                            Première (19.00 uur).
Zaterdag 1 oktober                                Matinee (14.00 uur), Avondvoorstelling (14.00 uur).
Zondag 2 oktober                                  Matinee (14.00 uur), Avondvoorstelling (19.00 uur).
Donderdag 6 oktober                            Avondvoorstelling (19.00 uur).
Vrijdag 7 oktober                                   Avondvoorstelling (19.00 uur).
Zaterdag 8 oktober                                Matinee (14.00 uur), Avondvoorstelling (19.00 uur).
Zondag 9 oktober                                  Matinee (14.00 uur), Slotvoorstelling (19.00 uur).

De voorstellingen starten bij de van Reenenschool aan Spaanschepad 1 in Bergen. Het publiek is welkom vanaf een half uur voor aanvang. Op de speellocaties zijn publieksvoorzieningen als toiletten, overkappingen, zitplaatsen en consumpties voorhanden. 

Kaarten

Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Thomas aan Stationsstraat 7-9 in Bergen of digitaal via de website van Oorlog aan Zee.

(Foto’s ©Oorlogaanzee)