BERGEN – Inwoners van de gemeente Bergen kunnen zich klaarmaken voor de komst van glasvezel. E-Fiber gaat beginnen met de aanleg.

Naar verwachting is eind 2023 de hele gemeente aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk. “Glasvezel speelt in op onze groeiende vraag naar data, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Dit vraagt om een snelle en betrouwbare verbinding”, zegt een woordvoerder van E-Fiber.

Bewonersinitiatief Bergen Breedband zette zich twaalf jaar in om supersnel internet naar de gemeente te halen. Jurgen Agne van Bergen Breedband: “Thuiswerken, videobellen en tv kijken on demand zijn in hoog tempo de nieuwe standaard geworden. Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan. Dat het nu gelukt is om dat voor de hele gemeente te regelen, daar zijn we ontzettend trots op.”

Ook de gemeente Bergen speelde een belangrijke rol in de voorbereidingen, onder andere bij de keuze van E-Fiber als aanlegger van het glasvezelnetwerk. Wethouder Erik Bekkering: “Met E-Fiber hebben we een partij gevonden die én professioneel is, én bereid en in staat is om het hele gebied te verglazen. Niet alleen de kernen, maar ook de buitengebieden en de bedrijventerreinen. Dat was voor ons een belangrijk uitgangspunt.”

Het netwerk van E-Fiber is een open netwerk waarop alle providers welkom zijn om hun internetdiensten aan te bieden. De gemeente Bergen (NH) wordt stap voor stap aangesloten op het glasvezelnetwerk. Van Egmond-Binnen tot Schoorl en van Aagtdorp tot Zanegeest, de hele gemeente komt aan de beurt. De overlast blijft binnen de werkzaamheden beperkt, zegt E-Fiber. “Bijna elke straat die opengaat, is binnen een dag weer dicht”, zegt de woordvoerder van E-Fiber.

Inwoners van de gemeente Bergen krijgen eind december het E-Fiberzine met informatie over glasvezel en de manier waarop er te werk wordt gegaan. E-Fiber verwijst de inwoners naar e-fiber.nl/bergen-nh voor de pakketten en naar e-fiber.nl/persoonlijk-advies voor een vrijblijvende afspraak.

Foto: E-Fiber
Foto: E-Fiber