REGIO – Het aantal ongelukken in het Noord-Hollandse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 19.773 keer mis op wegen in Noord-Holland, een stijging van 8,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Deze toename is groter dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er wel grote lokale verschillen binnen de provincie. In Bergen ging het bijvoorbeeld zelfs om een stijging van bijna 40%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.

Andere provincies

Noord-Holland is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%).

“Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste stijging in Bergen

Het aantal verkeersongevallen is binnen Noord-Holland het sterkst toegenomen in de gemeente Bergen. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 211 keer mis op de weg, een stijging van 38,8% ten opzichte van een jaar eerder.

Ook in Edam-Volendam (+32,7%), Heemstede (+32,1%) en in Stede Broec (+24,3%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

In Heiloo juist minder verkeersongelukken

Niet overal was het kommer en kwel. In veertien Noord-Hollandse gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Heiloo ging het zelfs om een daling van 23,1%.