EGMOND AAN ZEE/ ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar heeft Jent S. (31) uit Egmond aan Zee veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij opzettelijk de Alkmaarder Peter Langenberg (56) heeft gedood in de Egmondse duinen in april 2022.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte het slachtoffer op 17 april vorig jaar met zeer grof geweld mishandeld en hem vervolgens bloedend in een duinpan achtergelaten met letsel in zijn gezicht, waarna de man is overleden. De verdachte is ook veroordeeld voor een eerder gepleegde mishandeling uit 2020. Van nog een andere mishandeling is de verdachte vrijgesproken.

De rechter voert aan dat onderzoek uitwijst dat niet alleen grof geweld is gebruikt tegen het gezicht, maar dat het slachtoffer ook is gewurgd of gesmoord. Op het lichaam van het slachtoffer is sperma en ander DNA-materiaal gevonden van de verdachte. 

Veroordeling lager dan eis OM

De verdachte verklaarde dat hij die dag veel drank en drugs had gebruikt. Hij heeft het slachtoffer in het gezicht gestompt en hem geschopt. Vervolgens heeft hij de tas en de telefoon van het slachtoffer gepakt en hem bloedend in een duinpan achtergelaten. Wat er verder die dag is gebeurd, is niet duidelijk geworden, laat de rechter weten.

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), namelijk tien jaar. Dit omdat hij naast doodslag ook wordt verdacht van de mishandeling van nog twee homoseksuele mannen in Alkmaar en in recreatiegebied Geestmerambacht. Het OM geeft ook aan dat Jent S. onberekenbaar en geweldadig gedrag zou kunnen vertonen door zijn drank- en drugsverslaving.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuldig is aan het opzettelijk doden van Peter Langenberg. De verdachte heeft ogenschijnlijk zonder enige aanleiding zeer grof geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Na de geweldsuitbarsting heeft hij zich niet bekommerd om het lot van het slachtoffer, voegt de rechter hieraan toe. Het slachtoffer kwam op een gruwelijke manier aan zijn einde. Aan de nabestaanden heeft hij immens leed en verdriet toegebracht.

Tbs
De rechtbank legt aan de verdachte daarnaast tbs met dwangverpleging op. Hoewel de verdachte onvoldoende heeft meegewerkt aan onderzoeken naar zijn persoon, stelt de rechtbank mede op grond van de verkregen informatie vast dat de verdachte tijdens het delict aan een psychische stoornis leed.

Gevaar voor herhaling

Ook is de verdachte al vaker veroordeeld voor geweldsmisdrijven, waarbij drank en drugs een rol speelden. De rechtbank ziet een gevaar voor herhaling van agressie- en geweldsdelicten en vindt het onverantwoord om de verdachte na zijn gevangenisstraf onbehandeld in de maatschappij te laten terugkeren. Daarom ziet de rechter de maatregel van tbs met dwangverpleging als noodzakelijk.


Meer artikelen over dit onderwerp.

Het slachtoffer Peter Langenberg. (Bron foto: Opsporing Verzocht).