EGMOND AAN DEN HOEF – Al meer dan dertig jaar spelen ze samen, de laatste vijftien jaar onder de naam ‘Achterom’: Henk van Meegen (piano), Henk Engel (zang en gitaar), Hans van der Laan (zang, fluit en saxofoon) en Jan Tulp (gitaar, accordeon en zang).

Achterom, een naam met een missie: de mannen komen het liefst niet door de voor-, maar door de achterdeur. Ergens schrijven ze: Achterom, daar is de geur van de keuken – maar ook die van de wasketel. Achterom, daar staat de deur ‘aan’, en is de façade van de voordeur weggevallen.

Achterom, daar is de bleek, daar staat het speelgoed van de kinderen – daar is de lijn met wasgoed. Achterom kan de ochtendzon het leven zo miraculeus betoveren – maar kan de herfstregen ook zo genadeloos miezeren tussen de tegels.

Achterom, daar huilen in het najaar de kale struiken – en in het voorjaar staat daar de appelboom in bloei.
Zomaar voor het plezier brengt ‘Achterom’ muziek, poëzie en beeldende kunst samen in haar programma’s.

Ieder jaar brengen ze in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef in de zomerserie ‘Luchtig Slot’ een nieuw programma dat daarna verder wordt uitgewerkt en uitgevoerd in de regio en daarbuiten. In Heiloo bijvoorbeeld in ‘Rond de waterput’, op ‘MusicMeetingHeiloo’ en tijdens huisconcertjes.

Teksten die ze aantreffen in de poëzie en die aanpreken krijgen een melodie, eigen teksten worden van muziek voorzien en er zijn veel eigen composities.

Thema’s als ‘de reis’, ‘niemand zeggen’ en zeer recent ‘de omgekeerde wereld’ werden op die manier in een programma uitgewerkt. Nu heeft Achterom een cd opgenomen met liederen en muziek van de afgelopen jaren onder de titel ‘Huis van verlangen’.

De cd wordt ten doop gehouden op de plek waar de liederen het eerste klonken, in de Slotkapel te Egmond aan den Hoef op zondag 11 maart van 15.00 tot 16.30 uur. De deur gaat open om 14.30 uur. Ieder die van muziek en poëzie houdt is welkom.