BERGEN – Hoewel het geld voor een aangepaste bus nog niet helemaal toereikend is om er één te kopen, is het nieuwe leven van juf Brechje van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen een stukje dichterbij gekomen. Op de teller staat bijna 19.000 euro, dankzij de inzet van de leerlingen en leerkrachten en veel andere mensen die hun steun toezegden.
De tekst loopt verder onder de foto’s.

Juf Brechje, directeur Constanze Kappelmann en leerlingen. (Bron foto: Adriaan Roland Holstschool).
Brechje heeft de aangeboren bindweefselziekte EDS en gebruikt een rolstoel. Daarom is voor haar een bus op maat uiterst belangrijk. Maar zo’n auto kost veel geld. De gemeente waarin Brechje woont, betaalt de aanpassingen van de auto. Dat kost 79.000 euro. De bus, 22.000 euro, moet ze zelf betalen, laat Brechje weten aan RTV80. Daarom kwamen de leerlingen en leraren de afgelopen maanden in actie om het geldbedrag bijeen te krijgen.
Van sponsorloop tot crowdfunding
De school verzamelde geld via een sponsorloop en een zangworkshop. Leuk was ook een benefietconcert in een kerk in Sint Pancras door ouders die samen in een koor zingen, begeleid door een band. Verder kwamen de opbrengsten van een lentemarkt op school en de voorjaarsmarkt bij Scorlewald ten goede aan het project, evenals bijvoorbeeld een speelgoedmarkt, een plantjeskraam, de verkoop van een gedichtenbundel en een statiegeldflessenactie van de leerlingen. Verder is Brechje blij met een donatie van Scorlewald, een anonieme donatie van duizend euro en de opbrengst van een crowdfundingsactie via Geef.nl. Deze actie leverde tot nu toe meer dan tienduizend euro op.
De tekst loopt verder onder de foto’s.


Flexibel en zelfstandig
Brechje reed voorheen ook in een aangepaste bus, die de juf met steun van acties heeft kunnen kopen. Maar deze auto is voor haar niet meer bruikbaar. Heel jammer, omdat een vervoersmiddel op maat voor haar de manier is om zelfstandig te kunnen functioneren.
Brechje: “Ik moet met een lift de bus in kunnen komen en met mijn rolstoel achter het stuur kunnen zitten. Met een soort joystick wil ik de bus kunnen besturen. Dat is voor mij de manier om flexibel en zelfstandig te kunnen leven. Een voorbeeld: ik pak nu nog regelmatig een taxi. Die kan te laat of te vroeg komen en ik moet altijd inschatten hoe laat ik ergens moet zijn en kan blijven. Dat is vaak lastig. Een eigen bus geeft mij veel vrijheid. Het zal geweldig zijn om te kunnen gaan en staan waar ik wil.”
‘Hartverwarmend’
Brechje is blij met alle steun. “De leerlingen en leerkrachten van de school hebben mij enorm geholpen met hun acties. En dank ook aan alle andere mensen die mij hebben gesteund om het geldbedrag bij elkaar te krijgen. Dat is echt hartverwarmend. Heel fijn om te merken dat zoveel mensen willen helpen.”
Omdat er nog geld nodig is, staat de website van de crowdfunding open en communiceert de school het bankrekeningnummer voor donaties. Daarnaast houdt de lokale supermarkt in de woonplaats van Brechje in augustus een statiegeldactie. Voor wie wilt overmaken: NL17 INGB 0006 3443 87 t.n.v. Stichting Vrijescholen Ithaka o.v.v. donatie Bus voor juf Brechje.