EGMOND AAN ZEE – De actie ‘Word dorpsjutter’ is zaterdag in Egmond aan Zee succesvol verlopen. Maar liefst vijftig mensen maakten het dorp en een stukje van het strand schoon.

De dorpsjutters kwamen bijeen in ‘Terug naar de kust’ aan de Voorstraat om daar deel te nemen aan een quiz. ‘Welk soort blikje wordt het meest gevonden als zwerfvuil? Hoeveel poten heeft een krab?’ Dat soort vragen passeerden de revue. Burgemeester Lars Voskuil won de quiz.

Daarna was het tijd om ook fysiek aan de slag te gaan. De opruimers, nu dorpsjutters genoemd, liepen met hun knijpers ongeveer vier kilometer door het dorp en maakten ook een deel van het strand schoon. De jutterstocht eindigde bij restaurant Natuurlijk waar de deelnemers genoten van een kop soep.

Dubbel aantal deelnemers

Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee organiseerde de actie ‘Word dorpsjutter’ in samenwerking met ‘Gejut’. Gejut is een winkel, atelier, galerie en workshopruimte die bezoekers dichterbij de zee brengt. Mede-organisator Andrea Rijtema kijkt terug op een geslaagde actie. Vijftig dorpsjutters is een mooi aantal: vorig jaar gingen vijfentwintig dorpsjutters op pad. Het aantal deelnemers is dus verdubbeld. Dat is heel mooi!”

‘Bierflesje, peuken en frietbakjes’

Ook kreeg Rijtema een goed beeld van afval op straat en op het strand. “Ondanks dat Egmond aan Zee goed wordt schoongehouden, merken we toch dat veel mensen hun blikje in het helmgras gooien of hun bierflesje, peuk of frietbakje op straat achterlaten.”

Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee wil de actie volgend jaar weer organiseren.

(Foto’s: Andrea Rijtema).

Burgemeester Lars Voskuil, winnaar van de quiz.