BERGEN – De Adriaan Roland Holst (ARH) school in Bergen wordt maandag 10 maart officieel mede-eigenaar van de coƶperatie Herenboeren Duinstreek. De twee organisaties tekenen dan een contract. Het eigenaarschap geldt voor vijf jaar.

De tekst loopt onder de foto verder.

Bron foto: AHR Bergen).

Herenboeren Duinstreek produceert voedsel op een duurzame manier op een stuk grond langs de Groeneweg in Bergen. Dat gebeurt op initiatief van bewoners uit de regio Bergen, Egmond, Schoorl, Heiloo en Alkmaar. De leden produceren hun voedsel met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

‘Van zaadje tot voedsel’

Deze organisatie en de school kwamen samen omdat de school haar leerlingen bewust wil maken van de herkomst van hun voedsel en de rol van duurzame landbouw. De Bergense school neemt de komende vijf jaar groente en fruit af van De Herenboeren om te gebruiken tijdens de kooklessen en in de schoolkantine. Daarnaast werken de scholieren mee aan de productie op de boerderij. Ze leren over het proces van het ontkiemen van een zaadje tot het oogsten van gezond voedsel. Daarnaast draagt het initiatief bij aan het verminderen van CO2-uitstoot door de korte afstand van slechts twee kilometer fietsen tussen de school en de boerderij.

‘Boerderijschool’

Dit project heet Boerderijschool. De leerlingen van groep 7, de eerste klas van het voortgezet onderwijs, krijgen les in tuinbouw en koken. Voor de praktijklessen bezoeken ze Herenboeren Duinstreek. Hier leren de scholieren wat duurzaam boeren betekent. Zo horen ze onder andere dat de boeren geen kunstmest en giftige gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

De leerlingen krijgen begeleiding van de boer en de vrijwilligers van Herenboeren Duinstreek. Ze helpen op het land en bij het voeren van de dieren. Volgens een woordvoerder van de Adriaan Roland Holstschool leren de leerlingen beter door in verbinding te staan met hun woonomgeving en de natuur. “Ze worden er gezonder en gelukkiger van. Verder is er binnen dit concept veel aandacht voor de pijler ‘sociaal verbonden’. Deze manier van boeren sluit goed aan bij het gedachtengoed van onze school.”

De tekst loopt onder de foto verder.

(Foto: Rogier Reker)

Geldprijs

De school in Bergen won vorig jaar een pitch voor Toekomstversnellers voor duurzame initiatieven. De prijs bedroeg vijfduizend euro. De schoolorganisatie gebruikt duizend euro om het deelcertificaat te betalen en vierduizend euro voor de afname van groente en fruit in de komende vijf jaar.