BERGEN – Arjan Kos uit Bergen nam woensdag 12 juli afscheid als beheerder van de begraafplaatsen van Bergen, Schoorl en Egmond aan Zee. Tijdens een afscheidsreceptie op de begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen praat hij over zijn werk met RTV80 verslaggeefster Arlette van de Kemp.

“Ik wil genieten van de tijd die ik nog heb, samen met mijn vrouw. We gaan veel op vakantie, lekker door Europa rijden”, vertelt de begraafplaatsbeheerder.

Dan blikt hij terug. “Mijn opa en vader werkten hier vroeger ook. Ik woonde toen in het beheerdersgebouw bij de begraafplaats, een huis dat overigens nu niet meer bestaat. Het kerkhof hier aan de Kerkedijk was dus als kind mijn speelterrein.”

“Ik ben gevraagd hier te komen werken. Eigenlijk wilde ik automonteur worden, maar koos voor dít vak. Dat heb dat altijd met plezier gedaan.”

‘Mooie, rustige plek’

De begraafplaatsbeheerder praat met passie over zijn werk en de begraafplaats aan de Kerkedijk. “Dit is zo’n mooie plek om te werken, ik geniet hier van de rust. Verder is het dankbaar om mensen een plekje te geven op de begraafplaats. Je wordt als beheerder gewaardeerd als een uitvaart goed is verlopen. Als de familie tevreden is, dan zijn wij dat ook.”

Grasmaaien, schoffelen, harken, licht administratieve werkzaamheden. Uitzoeken of iets een bestaand graf is of juist nieuw. Een familie een plek voor een graf laten uitzoeken en het graf maken op de dag van de uitvaart. Het daarna sluiten. Samen met collega’s. Dat zijn volgens Kos “zo’n beetje” de werkzaamheden van een begraafplaatsbeheerder.

‘BN’ers van Bergen’

Op de vraag of er ook bekende Nederlanders in Bergen zijn begraven, antwoordt de Bergenaar bevestigend. “Wij noemen ze ‘de BN’ers van Bergen’. Dit zijn bijvoorbeeld de kunstenaars Charley Toorop en de schilder, tekenaar en dichter Lucebert. Verder ligt Joost Zwagerman er begraven, de Alkmaarse schrijver, dichter en essayist. “Dat hier zijn uitvaart plaatsvond, is destijds niet algemeen bekendgemaakt.”

Brits Ereveld

Bijzonder is ook dat een deel van de begraafplaats in Bergen is ingeruimd voor 260 militairen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden (Brits Ereveld). Het betreft één Tsjech, negen Polen, Canadese Nieuwzeelanders en Engelsen. Dit maakt deze locatie de grootste militaire begraafplaats van Noord-Holland.

De gemeente Bergen schonk dit gedeelte van de begraafplaats aan de Commonwealth, het samenwerkingsverband tussen Groot-Brittannië en zijn voormalige koloniën en mandaatgebieden. Deze gebieden zijn eigenaar hiervan, terwijl Kos en zijn collega’s zorgen voor het beheer.

Op 4 mei vindt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid plaats, georganiseerd door het 4 Mei Comité Bergen. Verder bezocht de Canadese premier Justin Trudeau de begraafplaats twee jaar geleden. Dit om zijn eer te bewijzen aan de honderden Canadese soldaten die hier hun laatste rustplaats hebben.