ALKMAAR – De bewoners van Alkmaar vieren het jubileumjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar uitgebreid met evenementen, activiteiten en aandacht voor herdenkingen.

Het jubeljaar begon al op 8 oktober 2022. In de aanloop naar 8 oktober 2023 vinden er de aankomende maanden volop evenementen plaats. 

Een unieke ervaring is te beleven in het eeuwenoude Stadhuis van Alkmaar tijdens de prikkelende experience ‘Met Eigen Ogen’. Tijdens een route kriskras door het monumentale pand – met special effects en lichtprojecties – is het verhaal achter het Alkmaars Ontzet te horen van documentairemaker en onderzoeksjournalist Sinan Can.

Verder is er een rondleiding in het Regionaal Archief Alkmaar of het derde Lindegrachtconcert in het teken van Alkmaar Ontzet 450 jaar met onder andere Spaanse muziek. Mensen die een dansje willen wagen, kunnen het rijdende festival Jungle in the Sky bezoeken. Liever naar het theater? Bezoek dan het tragikomisch locatietheaterstuk Vrij van Verzet, op een plek waar de strijd daadwerkelijk werd gestreden.

De activiteiten zijn terug te vinden een de UITagenda.

Vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid

De thema’s rondom de viering en herdenking van Alkmaar Ontzet zijn vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Thema’s die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle bewoners van Alkmaar.