ALKMAAR – De viering van Alkmaar Ontzet vindt grotendeels online plaats, net als vorig jaar. Coronamaatregelen laten de drie traditionele optochten niet toe, evenals het polsstokverspringtoernooi, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd voor de leden op het Canadaplein.

.
“Wél gaan we proberen de kranslegging en herdenking ‘normaal’ te laten verlopen”, aldus Gerben Kossen van de organisatie. “Het corona-voorschrift ‘toegangscontroles bij bijeenkomsten met meer dan 75 personen’ blijft. Dat is voor een aantal Ontzet-activiteiten geen optie. En zou een woud aan hekken opleveren.”

.
“Maar belangrijker voor ons is”, zegt Frits Westerkamp, voorzitter van de Vereeniging, “dat deze maatregelen niet alleen het vrije bewegen ontmoedigen, maar ook het ontmoeten van oude en nieuwe vrienden. Dat haalt de ziel van Alkmaar Ontzet uit de viering.”

.
De organisatie komt voor Alkmaarders weer met een Ontzettas met een zuurkoolmaaltijd om thuis te maken. Scholen krijgen het kinderontbijt en de ouderen in Alkmaar kunnen een traktatie verwachten. Ook is er een online kennisquiz.