BERGEN – Ter afsluiting van zijn ‘artist in residence periode’ in het Luceberthuis is in de week van 18 tot 24 september de presentatie Neutral Zone van beeldend kunstenaar Arjan van Helmond.

De Lucebert stichting biedt de mogelijkheid aan hedendaagse kunstenaars te werken en te verblijven in het Luceberthuis, de voormalig atelierwoning van Lucebert in Bergen. Met steun van het Mondriaan fonds heeft Arjan van Helmond (1971) samen met zijn gezin een periode in het Luceberthuis gewerkt en geleefd.

De schilderijen van Arjan van Helmond zijn herinneringscapsules uitgevoerd in gouache en acrylverf op papier of doek. Verschillende versies van de herinnerde werkelijkheid zijn tegelijkertijd aanwezig in het beeld.

Het is een optelsom van perspectieven, die niet alleen iets zegt over de werking van het geheugen maar die ook de afgebeelde voorwerpen tot leven wekt en ieder een eigen rol toebedeelt.

Van Helmonds schilderijen hebben een veelal autobiografische achtergrond. Het is daarom een logische maar toch verrassende stap dat hij recentelijk zeegezichten is gaan maken en zich heeft laten inspireren door de historie en omgeving van het Luceberthuis.

Met Neutral Zone presenteert hij een serie schilderijen waarin angst en machteloosheid een grote rol spelen.

Onlangs is bekend gemaakt dat Arjan van Helmond de winnaar is van de Jeanne Oostingprijs 2017. Naar aanleiding van deze prijs zal hij in januari 2018 in museum Kranenburgh in Bergen exposeren.

Woensdag 20 september is van 14.00 tot 18.00 uur de presentatie van Arjan van Helmond in het Luceberthuis te bezoeken voor publiek. Belangstellenden kunnen e-mailen naar: info@lucebertstichting.nl