BERGEN- Donderdag 12 augustus start de Beach Cleanup Tour vanuit Bergen aan Zee bij Strandpaviljoen Badabing. Wethouder Erik Bekkering van Bergen doet tussen 10.00 uur en 11.00 uur de aftrap. Hij zal toelichten hoe belangrijk een schoon strand is voor de gemeente Bergen en wat de gemeente zelf doet om het strand schoon te houden. Vervolgens loopt hij zelf een stukje met een Pullka (afvalslee) om afval op het strand te verzamelen.

Stichting De Noordzee doet al meer dan twintig jaar officieel strandafval onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. In februari 2021 bleek uit het onderzoek dat de hoeveelheid afval op het strand significant daalt. Er ligt 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden. De Beach Cleanup Tour bestaat sinds 2013 en beleeft dit jaar in Bergen alweer zijn achtste editie. Het doel van Beach Cleanup Tour is niet om alleen aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Ieder jaar gaat de aandacht naar een specifiek soort afval. Bij de achtste editie was er in het bijzonder aandacht voor peuken. Om de peukenvervuiling zichtbaar te maken worden met elke Tour alle sigaretten apart gehouden en geteld.

In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. Tijdens de afgelopen zeven edities is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Elk jaar staat een specifiek soort afval en de aanpak van die vervuiling centraal. Zo raapten de vrijwilligers in 2018 en 2019 respectievelijk 4.896 en 3.276 ballonnen van de stranden. De stichting gebruikte deze cijfers om gemeenten te overtuigen om ballonnenvervuiling aan te pakken. Inmiddels verbiedt of ontmoedigt 80% van de gemeenten ballon-oplatingen, en zijn ballonnen gelukkig verdwenen uit de top 5 van meest gevonden afval op het strand.

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via www.beachcleanuptour.nl/etappes.

Foto: Mart Smit
Foto aangeleverd: met een Pullka afval verzamelen

ByEvert