BERGEN AAN ZEE/ CAMPERDUIN – 101 kilo afval en 1680 sigaretten. Dat was de ‘opbrengst’ vandaag, vrijdag 12 augustus, van de Boskalis Beach Cleanup Tour, een opruimactie op de stranden van Bergen aan Zee tot en met Camperduin.

Vrijdagmiddag 16.30 uur bij strandpaviljoen Struin in Camperduin. Regioleider Noord-Holland Tako Popma van de Beach Cleanup Tour en vier andere deelnemers tellen de sigaretten die veertig vrijwilligers vandaag vonden op het strand en meenamen. Een collega geeft hem telefonisch het aantal opgehaalde kilo’s afval door. Het verzamelde materiaal varieert van hout en plastic tot visdraad. Tako vertelt dat het aantal kilo’s in de loop der jaren licht is afgenomen. Maar de stukjes plastic zijn kleiner dan voorheen.

Sigaret blijft liggen en verspreid gifstoffen

En tja, 1680 peuken is een flink aantal voor een vrij schoon strand, vindt Tako. “Dit is tot nu toe de grootste opbrengst in de kop van Noord-Holland op een dag. Maar het wordt meer naarmate je zuidelijker komt. Gisteren waren we in Schevingen. Daar verzamelden we tien keer zoveel peuken als hier vandaag.” Een achtergebleven peuk laat zijn sporen na. Een sigaret is een van de materialen dat de natuur niet afbreekt: het blijft liggen of komt in zee terecht en verspreidt daar gifstoffen.

Stichting De Noordzee

Vrijwilligers van de Beach Cleanup Tour maken een keer per jaar het strand schoon van 1 augustus tot en met 15 augustus. Ze lopen in dertig etappes langs de hele Noordzeekust met vuilniszakken over het zand en nemen mee wat er niet op thuishoort. Een andere etappe in de gemeente Bergen vindt plaats op zaterdag 13 augustus. De route loopt dan van Castricum aan Zee naar Egmond aan Zee. Stichting Noordzee organiseert deze actiedagen.

Tako Popma (links) en drie vrijwilligers (Foto: RTV80)
(Foto: RTV80)