EGMOND AAN ZEE E.O – OMNI, de overkoepelende organisatie van buurtbuslijnen in Noord-Holland, de provincie Noord-Holland en busmaatschappij Connexxion bedankten donderdagmiddag in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee de buurtbuschauffeurs. Dat gebeurde tijdens de ‘Nationale Vrijwilligersdag’, een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Erik van Essen, regiodirecteur van Connexxion, sprak lovend over de inzet van de chauffeurs die hun bus laten rijden op plaatsen waar de reguliere bus niét stopt. Verder benadrukt hij dat het een uitdaging is om voldoende mensen voor dit werk te vinden en beschikbaar te houden. “De busmaatschappij helpt graag om chauffeurs te vinden en te motiveren. Want het is mooi om een bijdrage te leveren aan het openbaar vervoer in onze regio.”

Daarnaast is een buurtbus een bijzonder iets. Dat blijkt: volgens Connexxion zijn openbaar vervoer-organisaties nieuwsgierig naar de manier waarop de buurtbussen in Nederland rijden.

Bij de bijeenkomst was eveneens Jeroen Olthof aanwezig, Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Hij onderschrijft het belang van de buurtbus. “Zij ontsluiten de kleine kernen, want de reguliere bussen komen niet overal. Een buurtbus is dus heel belangrijk.”

‘Chauffeurs koesteren en gemotiveerd houden’

Ook Ron van Riemsdijk, van OMNI en tevens voorzitter van buurtbusorganisatie Lijn 408 in Heiloo, is trots op de chauffeurs. “Het is bijzonder dat jullie dit vrijwillig voor de samenleving doen”, sprak hij tegen de chauffeurs in de zaal. En de mensen die er gebruik van maken zijn tevreden over de manier waarop zij hun werk doen, meent Van Riemsdijk. “Een groot aantal vaste klanten kent de chauffeurs van naam, dat is fantastisch.”

Hij vindt het daarnaast belangrijk dat buurtbusverenigingen hun chauffeurs koesteren en gemotiveerd houden. “We moeten zo nu en dan een avondje regelen met een borrel en bitterballen.”

Naast de waardering voor de chauffeurs, lag de focus op negentien nieuwe buurtbussen die de oude vervangen. Van Riemsdijk: “Omdat ze natuurlijk een keer zijn afgeschreven. Een deel van de bussen is al vernieuwd, een ander deel staat op de nominatie om te worden vervangen.”

‘Nieuwe buurtbussen niet elektrisch’

Tijdens de bijeenkomst stond één van de nieuwe bussen klaar om te gaan rijden. Van Riemsdijk is blij met de nieuwe voertuigen, maar vindt het jammer dat ze niet elektrisch zijn. “Het gewicht van de accu’s is dusdanig zwaar dat onze chauffeurs er niet mee mogen rijden. Dat is niet toegestaan met een klein rijbewijs. Daarom rijden we voorlopig nog met dieselbussen.” (Foto’s: RTV80/ Ingrid Groen).

De heren aan de rechterkant op de foto: Jeroen Olthof (Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland), Ron van Riemsdijk (OMNI en Lijn 408) en Erik van Essen (regiodirecteur Connexion).