BERGEN – In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 oktober is een grote brand ontstaan in multifunctioneel centrum De Beeck in Bergen.

De brand brak uit rond 2.00 uur door nog onbekende oorzaak. Er was groot ingezet door de brandweer en overige hulpdiensten. Door de brand werden nabijgelegen appartementen tijdelijk ontruimd. Bewoners konden in Oudburg terecht voor onderdak en konden later weer naar huis.

De brand was ook in het dak geslagen hetgeen het blussen van binnenuit te gevaarlijk maakte.

De brandweer heeft vervolgens sloopkranen laten komen om het dak open te maken en muren weg te halen. Aanvankelijk leek rond 05:00 uur de situatie mee te vallen, echter laaide het vuur daarna aan waardoor uiteindelijk is besloten om het complex gecontroleerd te laten uitbranden.

De Beeck moet als verloren worden beschouwd.

Loco-burgemeester Jan Mesu “We doen ons best om zoveel mogelijk voor vervanging te zorgen. Maar het zal een tijdje voor overlast zorgen.”

Zo gymmen de leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool normaal in de sporthal, dat zal niet meer gaan. “Nu gymmen ze nog buiten”, vertelt Mesu. “Na de herfstvakantie zullen we voor vervangende ruimte zorgen.”

Met de brand is Bergen haar enige zwembad kwijt. Morgen zouden er kinderen afzwemmen, maar ook daarvoor is een alternatief. “De exploitant van het zwembad, Alkmaar Sport, heeft al aangegeven dat de kinderen kunnen afzwemmen in de Hoornse Vaart in Alkmaar. Voor anderen gaan we alternatieven zoeken.”

Ook de gemeenteraad zelf maakte gebruik van de accommodatie. Ook zij moesten op zoek naar een nieuwe locatie. “Volgende week vergaderen we in De Blinkerd in Schoorl. Vandaag bespreken we of we daar voor langere tijd terecht kunnen.”

Ook de biljartclub, de reddingsbrigade en de tennisclub moeten op zoek naar een nieuwe locatie. “Onze zorg is om te zorgen dat iedereen die daar sport een andere plek te krijgen, dat proces loopt nu”, vertelt Vincent Thijssen, directeur van Alkmaar Sport.

Hoe de toekomst er op langere termijn uit zal komen te zien, is nog onduidelijk. “Voordat je zo’n complex weer up and running hebt, ben je jaren verder. Het is aan de gemeente, verzekeraar en politiek om te kijken hoe de toekomst eruit komt te zien.”

Dit bericht is mede met mediapartner NH nieuws tot stand gekomen.