BERGEN – Tot en met 12 februari is in de Tuinzaal van Museum Kranenburgh in Bergen de tentoonstelling Social Art te zien. Deze expositie bestaat uit werken die zijn gemaakt door leerlingen van het Petrus Canisius Lyceum in Bergen.

Ongeveer hondervijftig leerlingen creëerden kunstwerken van alledaagse objecten, geïnspireerd op het werk van kunstenaar Jeroen Henneman. Daarnaast maakten de leerlingen filmpjes over hun kunstwerk; ook deze filmpjes zijn te zien op de tentoonstelling.

Bouwwerken, installaties en verrijdbare kunstobjecten

De eerste- en tweedeklassers van het PCC, vijf klassen in totaal, waren in januari te gast in Museum Kranenburgh. Voor iedere klas was één dag gereserveerd waarop zij aan de slag gingen met beeldende kunst en film. ’s Ochtends bezochten de leerlingen de tentoonstellingen ter inspiratie, om daarna in de Tuinzaal in groepsverband een kunstwerk te creëren van alledaagse objecten.

De creatieve geest van kunstenaar Jeroen Henneman, over wiens werk het museum momenteel een tentoonstelling organiseert, stond centraal in het werkproces van de leerlingen. Dat betekent onderzoeken van het alledaagse, focus op de kleine dingen om je heen, nieuwsgierigheid en buiten de kaders denken.

De grootste bouwwerken, installaties en verrijdbare kunstobjecten, ontstonden in een uur tijd. De leerlingen werden hierin begeleid door lokale kunstenaars, museumdocenten en kunstdocenten van de PCC Bergen.

Leerlingen van het PCC bij het door hun gemaakte kunstwerk. (Foto’s: Erna Faust).

Filmworkshop

Het middagprogramma bestond uit een filmworkshop. Hierin gaven twee professionele filmmakers de leerlingen de opdracht om reclamespotjes te maken voor hun eigen kunstwerk. Uitdagend aan de opdracht was de vraagstelling: ‘Welk maatschappelijk probleem lost jullie kunstwerk op?’ Dankzij de samenwerking met de Filmhub Nederland, konden de leerlingen iPads gebruiken waardoor ze alles zelf konden filmen en monteren. Ook konden ze geluid opnemen.

Samenwerking museum, gemeente en PCC

De tentoonstelling Social Art: Petrus Canisius College in Museum Kranenburgh is een samenwerking tussen Museum Kranenburgh, de demeente Bergen en het PCC.

De kunstwerken en reclamefilmpjes zijn tot en met 12 februari te zien in de Tuinzaal van Museum Kranenburgh onder de titel Social Art. Deze expositie is niet uitsluitend toegankelijk voor vrienden en familie van de leerlingen, maar ook voor het reguliere museumpubliek.

Leerlingen van het PCC kijken naar een van de reclamefilmpjes. (Foto: Erna Faust).