BERGEN – “Ik zie mijzelf als straatmuzikant op hoog niveau”, vertelt Klaas de Haan, beiaardier van de Ruïnekerk in Bergen. De Haan speelt sinds 2014 elke eerste en derde zaterdag van de maand op dit carillon.

“Tijdens de markt in het centrum is dat wel heel effectief om te doen, dan luisteren er veel mensen. Het carillon speelt trouwens ook automatisch, dus zonder beiaardier. Dat gebeurt op de hele en halve uren.”

Klaas de Haan is niet uitsluitend actief in de Ruïnekerk. Hij is ook de beiaardier van kerken in Laren, Bolsward en Heereveen.

‘Ik tekende torens’

“Waarom ik dit doe? Mijn vader was klokkenmaker en ging soms kerken in om uurwerken te repareren. Ik ging wel eens met hem mee en raakte geinteresseerd in het carillon. Ik dacht: dat wil ik zien en zodoende werd ik enthousiast. Overigens tekende ik vroeger altijd torens, dus dat verklaart veel.” De Haan studeerde Beiaard, Orgel en Kerkmuziek aan het Conservatorium.

‘Blij met nieuw klavier’

Overigens is de beiaardier blij met het nieuwe stokkenklavier dat vorige week in de Ruïnekerk is opgeleverd. De klokkenspeler speelt op het klavier om zo de klokken van het carillon te bedienen. Dat doet hij door met zijn vuisten te slaan op stokken. In 1970 werd het oude klavier geplaatst ter herinnering aan 25 jaar vrijheid. Inmiddels was het na ruim vijftig jaar bespeeld te zijn versleten en aan vervanging toe.

Over de video: Na het overlijden van zanger Pierre Kartner (Vader Abraham) speelde Klaas de Haan het lied ‘In ‘t kleine café aan de haven’.