.
EGMOND AAN ZEE – De eigenaar van Windpark Egmond aan Zee in de Noordzee kreeg een boete van 20.000 euro omdat gedurende enkele maanden meerdere windturbines niet verlicht waren. Daardoor zijn risico’s voor de scheep- en luchtvaart ontstaan, stelt het OM. Door de boete te betalen, voorkomt het bedrijf een rechtszaak. Dat meldt onze mediapartner NH Nieuws.

.
Bij controles met een kustjachtvliegtuig van augustus tot en met december 2019 bleek dat de zogeheten lichtbakens van 11 van de 36 windturbines in het park niet werkten. Omdat eigenaar NoordzeeWind B.V. het probleem niet snel doorgaf aan Rijkswaterstaat, is het nalatig geweest. Het OM oordeelt dat het ‘in strijd handelde met meerdere (veiligheids)voorschriften voor windparken op zee’.

.
Het bedrijf heeft erkend nalatig te zijn geweest en de lichtbakens zijn inmiddels hersteld. “NoordzeeWind B.V. […] lijkt lering te hebben getrokken uit de incidenten”, schrijft het Openbaar Ministerie, dat daarom besloot het bedrijf niet strafrechtelijk te vervolgen, maar uitsluitend een boete op te leggen.