BERGEN NH – De gemeente Bergen behoort tot de meest duurzame gemeenten van Nederland. Dat staat in de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten van energieleverancier Vattenval. Ook scoort de gemeente goed in de rijtje van meest groene gemeenten.

In de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten krijgt elke gemeente in Nederland een score voor duurzaamheid. Dit percentage is berekend ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

De gemeente Bergen staat in de top 10 van meest duurzame gemeenten met 48,3%. Bergen passeert daarmee de omliggende gemeenten Alkmaar (18%), Dijk en Waard (8,9%), Castricum (11,8%) en Heiloo (15,7%).

Overigens scoort de provincie Noord-Holland laag (-4,3%) als het gaat om duurzaamheid, evenals Utrecht (1%). Zuid-Holland is de minst duurzame provincie van Nederland, met een gemiddelde score van -14,1%. Drenthe is de duurzaamste provincie met een gemiddelde score van 29,7%.

Weinig bestrate tuinen

De gemeente Bergen scoort ook goed in het rijtje met meest groene gemeenten. De gemeente heeft relatief weinig bestrate tuinen, zo blijkt uit gegevens van Cobra Groeninzicht. In Bergen is 22,3% van de tuinen versteend. Slechts drie gemeenten doen het nog iets beter, namelijk Bloemendaal (17,3%), Lochem (19,2%) en Wassenaar (20,8%). Laren staat op nummer 5 met 22,9%.

Bergen heeft relatief méér niet-bestate tuinen dan de gemeenten Alkmaar (47,3%), Dijk en Waard (49,2%), Heiloo (31,4%), Castricum (34,9%) en Schagen (35%).

De Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten is gemaakt met data van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.