BERGEN/ REGIO – Het aantal fysieke winkels in de gemeente Bergen nam in 2022 nauwelijks af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek: de afname betreft 1 procent. Dat is een kleinere daling dan te zien is in omliggende gemeenten.

Ook is de 1 procent niet in lijn met de landelijke trend. Nederland kampt met de sterkste daling van het aantal fysieke winkels sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Sterkere daling Heiloo en Uitgeest

Bergen verloor minder winkels dan in omliggende gemeenten het geval is. In Alkmaar is een daling te zien van 1,8 procent en in Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard) 2 procent.

Een groter verschil is te zien in Castricum (3,9 procent) en vooral Heiloo (6,7 procent). In Noord-Holland staat Heiloo op de vijfde plaats, na Ouder-Amstel, Blaricum, Medemblik en Uitgeest. Uitgeest spant de kroon met -10,9 procent.

De afname van het aantal winkels in Schagen is daarentegen vergelijkbaar met het cijfer van Bergen: 0,7 procent.

Vooral minder schoenen- en kledingwinkels
Ons land telde 82.100 fysieke winkels op 1 januari 2023. Dit zijn 1.600 winkels minder dan een jaar eerder.

Het aantal kleding- en schoenenwinkels daalde het sterkst, het aantal winkels in voedingsmiddelen steeg het meest. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Concurrentie van internet – het aantal webwinkels groeit – zou de oorzaak kunnen zijn.