BERGEN NH – Ondernemers en bewoners van de gemeente Bergen luidden gisteravond maar weer eens de noodklok over het tekort aan woningen in hun dorpen. Dat deden ze in de Ruïnekerk tijdens een CDA-bijeenkomst waarbij Statenlid Dennis Heijen en minister Hugo de Jonge het woord voerden en vragen beantwoorden.

Deze politici vinden dat de provincie ‘de rem van het gaspedaal moet halen’ door vaker woningbouw aan de randen van de dorpen toe te staan. Nu houdt de provincie te vaak woningbouwplannen in het buitengebied tegen omdat het gaat om Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL).

Voorbeelden van gestrande woningbouwplannen zijn projecten in Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Stompetoren. Een frustrerende situatie voor veel aanwezigen in de kerk: zij zien dat jongeren niet in hun dorp kunnen blijven wonen. Simpelweg omdat zij geen woning kunnen vinden en omdat woningen die er wel zijn onbetaalbaar zijn voor starters. Dit zorgt voor vergrijzing en werkt negatief door op het voorzieningenniveau, zoals winkels, scholen en verenigingen.

‘Niet elk stukje groen is hoogwaardige natuur’

Jan Willem Apeldoorn uit Egmond-Binnen en Nico van Egmond van Dorpsvereniging Groet hopen dat de provincie voortaan minder belang gaat hechten aan BPL. Van Egmond: “De gemeente Bergen lijkt nu wel een verpleeghuis met natuur eromheen.”

Heijnen gaf deze aanwezigen bijval. “De provincie heeft een zeer strikt beschermingsregime en dat zet dorpen op slot. Daar moeten we vanaf, want je kan echt wel hier en daar wat bijbouwen aan de randen van dorpen.” Hugo de Jonge gaf hetzelfde signaal. “Het moet echt anders: niet elk stukje groen is beschermd hoogwaardige natuur.”

Lange proceduretijd

De minister ziet daarbij ook de lange proceduretijd die tegenstanders van bouwprojecten hebben als problematisch: dit vertraagt de daadwerkelijke bouw. De minister doelt op mensen die bezwaar en beroep aantekenen tegen woningbouwplannen en daarna in hoger beroep gaan en vervolgens gelijk krijgen. De Jonge: “Het lijkt wel of uitzicht belangrijker is dan mensen die een woning zoeken.”

Claus Tervoort van Café Tervoort in Egmond-Binnen vindt het wrang dat bijvoorbeeld in Langedijk wel veel woningen zijn gebouwd en in zijn dorp niet. In deze buurgemeente waren nog wel toegestane locaties beschikbaar. Theo van Velsen van Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen 300 kijkt hoofdschuddend terug op tien jaar participatie zonder veel succes.

Monique van Orden uit Schoorl, voorheen voorzitter van Stichting Tiny House Nederland, liet weten het een goed idee te vinden om mensen in deze kleine, duurzame en voordelige huizen te laten wonen. Gemeenten kunnen volgens De Jonge een aanvraag indienen voor woningbouwprojecten, maar dan voor minimaal 250 woningen. “Als het gaat om bijvoorbeeld acht tiny houses, dan werkt dat niet om massa te krijgen.”

‘Niet alles volbouwen’

Ook vertegenwoordigers van organisaties, zoals LTO Kennemerland Zaanstad, voerden het woord. Wat is de visie van de beleidsmakers op het platteland? De Jonge benadrukte dat hij niet alle weilanden wil volbouwen. “Het is goed om de echte natuur te beschermen. Kijk maar naar Bergen: dit is een prachtig gebied. Aan de andere kant moet je wel bij blijven bouwen en dus niet van een dorp een museum maken.”

Naast restricties in het bouwen in buitengebied, werken de stikstofproblematiek, de gestegen hypotheekrente en de hogere bouwkosten remmend werking op woningbouw.

Woningdeals

Minister de Jonge wil woningbouw in de buitengebieden met een wetswijziging aanpassen. “Er is een brede meerderheid voor in de Tweede en Eerste Kamer”.

Ook maakt hij afspraken met provincies om te komen tot zogenoemde ‘regionale woondeals’. “Aanstaande woensdag maak ik afspraken, ook met Noord-Holland. We spreken dan af hoeveel woningen we gaan neerzetten, voor wie we dat doen en wáár we gaan bouwen.” (Foto: Hans Brouwers/ Habrofotografie).